Titov plavajoči salon

Ladjo Vis bodo potopili

Z.F.
20. 5. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Atrakcija za potapljače na Kamenjaku

arhiv svet 24
Petinosemdeset metrov dolga dotrajana lepotica bo omogočala edinstveno priložnost tako potapljačem začetnikom kot tudi morskim organizmom.

V nedeljo bodo ob zahodni obali Kamenjaka potopili admiralsko ladjo Vis, ki je pripadala nekdanji jugoslovanski mornarici.

Ladja, zgrajena leta 1956, naj bi postala podmorska atrakcija za potapljače. V spremstvu policistov jo bodo potopili pri zalivu Polje, prve skupine potapljačev pa jo bodo na podvodni lokaciji lahko začele obiskovati še to leto. Dogodek bo mogoče nemoteno opazovati z obale, saj jo bodo potopili približno 250 metrov vstran. Petinosemdeset metrov dolgo dotrajano lepotico bodo spustili na globino 32 metrov globine, kar bo omogočalo edinstveno priložnost za potope potapljačev začetnikov, ki se lahko spustijo pod 20 metrov.

V Medulinu delujejo štirje potapljaški centri in šest potapljaških klubov, zato je taka atrakcija več kot zaželena. Zeleno luč so dali tudi biologi, saj se na tovrstnih umetnih grebenih razvija morsko življenje, kar močno povečuje število rib in ostalih morskih organizmov. Kot kaže, bodo nekdanji Titov salon, v katerem so včasih kramljali velikani svetovne politike in člani britanske kraljeve družine, napolnile jate rib, ki bodo zbežale pred plenilci.