Afera na zunanjem ministrstvu

Policija kazensko ovadila bivšo veleposlanico

T.L./STA
16. 5. 2016, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Veronika Stabej očitke zavrača.

STA
Sindikat slovenskih diplomatov zahteva razveljavitev razpisa, na katerem je MZZ za učenje francoščine izbral Veroniko Stabej.

Policija je zaključila predkazenski postopek proti nekdanji veleposlanici v Parizu Veroniki Stabej in vložila kazensko ovadbo, je danes poročala TV Slovenija. Nekdanja veleposlanica je za TV Slovenija vse očitke zavrnila.

"Zavračam očitke, ki so bili zlasti v medijih," je povedala Stabejeva, ki je po podatkih policije osumljena kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Dodala je, da je svoje delo opravljala "profesionalno, z veliko odgovornostjo ter v dobrobit države".

Od stanovalcev naj bi zahtevala pet tisočakov

Osrednji očitek iz nadzora, ki ga je opravilo zunanje ministrstvo, se nanaša na 5000 evrov odškodnine, ki jih je Stabejeva zahtevala od stanovalcev nad rezidenco v Parizu. Ti so namreč opravljali obnovitvena dela, pri katerih se je del vode zlil v rezidenco, zaradi česar pa veleposlanica dlje časa ni mogla uporabljati kopalnice, poroča TV Slovenija.

Odškodnina v obliki čeka je po njenem mnenju pripadala njej osebno, kar naj bi na ček tudi dopisala. Po mnenju MZZ bi sredstva moralo dobiti veleposlaništvo, Stabejeva pa bi morala sredstva navesti v poročilu ali bilanci, ki jo veleposlaniki oddajo ob koncu leta, a tega ni storila.

Ministrstvo oškodovala za dobrih 10 tisočakov?

Od Stabejeve, ki je še vedno zaposlena na ministrstvu, so skupno zahtevali 1253 evrov, odprtih pa ostaja še 380 evrov, o katerih se še pogajajo, so za TV Slovenije danes sporočili z MZZ. Po podatkih policije naj bi nekdanja veleposlanica ministrstvo oškodovala za 10.500 evrov, še navaja TV Slovenija.

Veronika Stabej je bila avgusta lani predčasno odpoklicana s položaja veleposlanice, potem ko je nadzor veleposlaništva v Parizu razkril več nepravilnosti. Policija je pred tem na podlagi anonimne ovadbe sprožila predkazenski postopek.