Deložacije v Sloveniji

Med 80 do 140 deložacij, ministrstvo računa na donacije

T.L/STA
16. 5. 2016, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S sodelovanjem pristojnih institucij in humanitarnih organizacij na voljo 11 stanovanj za ljudi, ki ostanejo brez doma. Opremili so jih z donacijami.

Arhiv Svet24

Poslanec Franc Trček je na seji DZ opozoril na problematiko deložacij. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je spomnila na projekt, v okviru katerega so zagotovili 11 stanovanj za ljudi, ki ostanejo brez doma. Ministrica za okolje Irena Majcen pa je opozorila na aktivnosti stanovanjskega sklada za zagotavljanje neprofitnih stanovanj in bivalnih enot.

Pravica do stanovanja je ena temeljnih človekovih pravic, brezdomstvo in slaba dostopnost do stanovanj za šibke in ranljive skupine pa tudi huda oblika socialne izključenosti, je soglašala ministrica Kopač Mrakova.

Kot je dejala, je po analizi, ko jo je ministrstvo skupaj s skupnostjo centrov za socialno delo opravilo lani, na letni ravni med 80 in 140 deložacij. Ministrstvo za delo po njenih besedah sicer ni pristojno za reševanje stanovanjske problematike, a ljudje po izgubi stanovanja iščejo pomoč na centrih za socialno delo. Tako je ministrstvo lani v okviru projekta Paket pomoči prvič stopilo tudi na to področje.

Na voljo 11 stanovanj za nujne primere

S sodelovanjem pristojnih, predvsem okoljskega ministrstva, stanovanjskega sklada ter treh največjih humanitarnih organizacij, Rdečega križa Slovenije, Slovenske Karitas in Zveze prijateljev mladine Slovenije, so uspeli zagotoviti 11 stanovanj. Od tega so štiri stanovanja v Ljubljani, dve v Ilirski Bistrici, po eno v Celju, Mirni na Dolenjskem, Podgradu, Postojni in Vipavi.

Ministrstvo brez denarja, računajo na donacije 

Pri tem je Kopač Mrakova pojasnila, da ministrstvo za delo, ker ni pristojno za reševanje stanovanjske problematike, v ta namen nima zagotovljenih finančnih sredstev. Predvsem z donacijami so uspeli zagotoviti, da so stanovanja opremili, v tem trenutku pa je za plačevanje najemnine in najnujnejših stroškov na računu 16.500 evrov.

Kopač Mrakova je poudarila, da so v vse vključeni centri za socialno delo, kriteriji so izdelani, preveri se, kdo najbolj potrebuje stanovanje. Z ljudmi, ko so se znašli v tovrstni stiski, delajo tudi omenjene humanitarne organizacije in so zanje predvideni podporni programi socialne aktivacije.

Veliko jih pride, ko je že prepozno

Kopač Mrakova je opozorila, da je situacija kompleksna. Do tega, da se ljudje znajdejo v tako skrajnem položaju, da je selitev neodložljiva, pa pripelje več dejavnikov. Izpostavila je tudi, da pride veliko ljudi po pomoč na centre za socialno delo šele takrat, ko stvari ni več mogoče rešiti.

Ob tem je še navedla, da so v skladu s stanovanjskim zakonom za zagotavljanje primernih namestitev odgovorne občine in bo pri novi stanovanjski politiki potreben premislek o tem.

Odprt razpis za dodelitev posojil za zagotavljanje neprofitnih najemnih stanovanj

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v nadaljevanju pojasnila, da je v okviru programa za dodelitev posojil za zagotavljanje neprofitnih najemnih stanovanj pri republiškem stanovanjskem skladu odprt razpis, v okviru katerega je do konca leta namenjenih deset milijonov evrov.

Gre za sredstva, ki so namenjena za ugodna dolgoročna posojila lokalnim skupnostim, javnim nepremičninskim skladom in neprofitnim stanovanjskim organizacijam pri gradnji, prenovi in pridobivanju neprofitnih stanovanj, kakor tudi bivalnih enot, je pojasnila.

Pri tem je napovedala, da bo v skladu z nacionalnim stanovanjskim programom tudi v prihodnje stanovanjski sklad prevzel vlogo sofinanciranja pridobivanja bivalnih enot. S sodelovanjem obeh ministrstev v okviru stanovanjskega sklada delajo shemo za zagotavljanje namenskih stanovanjskih enot za deložirane posameznike in družine.

Trček (ZL) je ugotavljal, da je na tem področju narejeno premalo in so "številke, o katerih govorimo, prenizke". "Smo prebogata država, da bi si lahko dovolili, da so zaradi deložacij družine ločene," je poudaril.