Slovenija

Zelena zaveza dveh občin

pk
16. 5. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Župana ajdovske in vipavske občine, Tadej Beočanin in Ivan Princes, sta podpisala dokument, ki destinacijo Vipavska dolina zavezuje k razvoju, v okviru spoštovanja načel za trajnostni razvoj.

STA
Občini Ajdovščina in Vipava sta se kot destinacija Vipavska dolina skupaj vključili v Zeleno shemo slovenskega turizma.

Gre za dokument Zelena politika slovenskega turizma, ki je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji in s podpisom katerega sta se omenjeni občini zavezali k spoštovanju desetih načel, na podlagi katerih se bosta skupaj z lokalnimi ponudniki trudili za trajnostni razvoj na okoljskem, družbenem in ekonomskem področju.

Novosti v prometu, energijska sanacija stavb in zelena delovna mesta so projekti v okviru zelenega razvoja.

Kakšne bodo aktivnosti

Na ajdovski občini pojasnjujejo, da gre za kompleksen sistem, sestavljen iz več korakov in orodij. »Prvi korak je imenovanje koordinatorja projekta; to je Janja Jazbar, ki bo odgovorna za izvedbo celotnega postopka. Ta bo predvidoma zaključen do konca letošnjega leta,« razložijo. Dodajo, da jih v nadaljevanju leta čaka še pridobivanja podpore v lokalnem okolju, od zbiranja in analize podatkov do priprave končnih poročil.

»Delati bo treba tako na področju samih okoljskih vsebin kot tudi ekonomskih in družbenih ter tako slediti tem trem stebrom trajnostnega razvoja,« je ob podpisu listine, ki se je zgodil minuli konec tedna, povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

občina
Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin pravi, da v ta prizadevanja sodi tudi pridobivanje zelenih delovnih mest.

Kako bo v Ajdovščini

Poudaril je, da poskušajo v občini prav z vsemi projekti slediti trajnostni naravnanosti. To je že vidno ob sprejetju občinskega dokumenta o energetski sanaciji stavb. Nekaj novosti se obeta tudi v prometu, kar bo pokazala celostna prometna strategija ajdovske občine, ki je v pripravi, v njej pa bodo določeni tudi deli krajev v občini, kjer bo prepovedan promet z avtomobili. Tudi pridobivanje zelenih delovnih mest sodi med ta prizadevanja.

Kaj pa v Vipavi

STA
Vipavski župan Ivan Princes poudarja, da podpisana zaveza ni nič drugega kot to, kar v občini počnejo v zadnjih letih.

Župan občine Vipava Ivan Princes pa je poudaril, da podpisana zaveza ni nič drugega kot to, kar v občini počnejo v zadnjih letih. »Predvsem je to turističnega značaja, zato sem prepričan, da bo po objavi marsikateri turist želel videti našo zeleno dolino.«

Vipavska občina trenutno precej vlaga v projekt ureditve porečja reke Vipave, vodni vir pa je po Princesovem mnenju neprecenljiv zaklad celotne doline. Njegova ohranitev tudi z nekaterimi manjšimi projekti je pomembna za vse prebivalce doline in njene obiskovalce.

občina
Dokument je bil podpisan ob simbolnem odprtju »zelene« polnilnice za električna vozila na novem parkirišču za ajdovskim starim mlinom.