Svet

»Dubaj« na Savi

Robert Marin
16. 5. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V srbski prestolnici poteka gradnja megalomanskega projekta Beograd na vodi, srbske oblasti pa teren za posel stoletja pripravljajo tudi s povsem mafijskimi prijemi.

arhiv Svet24
Beograd na vodi je skupni projekt mesta Beograd, države in podjetja Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov.

arhiv Svet24
Projekt predvideva 220 metrov visok stolp Kula Beograd po vzoru dubajskega Burdž Kalifa, ki bo najvišji na Balkanu, dokončan pa bo predvidoma do aprila 2019.

V noči na 25. april, po zaključku predčasno razpisanih parlamentarnih volitev, na katerih sta spet slavila Aleksandar Vučić oziroma njegova Napredna stranka Srbije, se je na Hercegovački ulici v beograjskem predelu Savamala pojavilo kakih 30 zamaskirancev, ki so z buldožerji porušili več objektov. Po poročanju Al Jazeera Balkan so zamaskirani neznanci tudi maltretirali ljudi, ki so se rušenju upirali, jim pobrali mobilne telefone, tisti, ki jim je kljub vsemu uspelo poklicati na pomoč policijo, pa so ostali neuslišani.

V noči na 25. april se je na Hercegovački ulici v beograjskem predelu Savamala pojavilo kakih 30 zamaskirancev, ki so z buldožerji porušili več objektov. 

Naslednje jutro je izjemno nepriljubljeni župan Beograda Siniša Mali dejal, da o nočni akciji ni bil obveščen, srbski notranji minister Nebojša Stevanović pa povedal, da se rušenja na tak način ne bi smela dogajati in da policija preiskuje dogodke v naselju. V isti sapi je Stevanović dejal, da porušene nepremičnine niso bili stanovanjski objekti, da so bile zgrajene na črno in tako ali tako predvidene za rušenje. Hitro se je oglasil tudi srbski premier Aleksandar Vučić in poudaril, da država v rušenju ni sodelovala, odgovornega pa je označil za »popolnega cepca, ki bo moral odgovarjati«. Tudi Vučić ob tem ni pozabil poudariti, da gre nezakonito zgrajene objekte in da bi sam z veseljem sodeloval pri njihovi odstranitvi sredi belega dne, saj bo namesto njih nastalo »nekaj dosti lepšega in boljšega«.

arhiv Svet24
Na 177 hektarjih ob reki Savi poleg poslovnih in stanovanjskih prostorov projekt predvideva tudi 242.000 kvadratnih metrov novih zelenih površin.

Beograd na vodi

Srbska policija po slabem mesecu od nočne rušilne akcije še vedno ni identificirala zamaskiranih fantomov, gradnja megalomanskega projekta Beograd na vodi pa se medtem pospešeno nadaljuje. Beograd na vodi je skupni projekt mesta Beograd, države in podjetja Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov, ki predvideva, da bodo na 177 hektarjih ob reki Savi, v beograjskem predelu Savamala, zgradili več kot milijon kvadratnih metrov stanovanjskih površin, 750.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, več kot 62.000 kvadratnih metrov javnih površin, približno 242.000 kvadratnih metrov novih zelenih površin ter 220 metrov visok stolp Kula Beograd po vzoru dubajskega Burdž Kalifa, ki bo najvišji na Balkanu, dokončan pa bo predvidoma do aprila 2019.

Facebook
Zaradi mafijski prijemov in sprenevedanja oblastnikov je prejšnjo sredo pred srbsko skupščino potekal protest več tisoč Beograjčanov.

»Kapital nam je ukradel celotno sosesko«

Zaradi mafijski prijemov in sprenevedanja oblastnikov je prejšnjo sredo pred srbsko skupščino potekal protest več tisoč Beograjčanov, ki so kajpak brez pravega uspeha zahtevali odstop notranjega ministra Stevanovića in beograjskega župana Malija. Med njimi je bil tudi naš sogovornik, 28-letni umetnostni zgodovinar, po poklicu knjižničar in vodja programa v beograjskem Domu omladine, Dušan Savić, ki je za Svet24 dodatno pojasnil nekatere okoliščine večmilijonskega projekta.

Facebook
Protestniki so brez uspeha zahtevali odstop srbskega notranjega ministra Stevanovića in beograjskega župana Malija.

Po njegovih besedah je arabski investitor, ki je bil izbran mimo javnega razpisa, obljubljal, da bo v projekt vložil tri milijarde dolarjev, potem pa je prišlo na dan, da bo vložil le 30 milijonov dolarjev, medtem ko bodo preostanek financirali srbski davkoplačevalci. »Kapital nam je ukradel celotno sosesko. Projekt naj bi prinesel številna nova delovna mesta, pomenil naj bi arhitekturno preobrazbo Beograda in gospodarski preporod Srbije, vse pa temelji le na 3D-maketi, kakšnih konkretnih pogodb ni videl nihče, sploh pa ni nihče vprašal prebivalcev mesta, ali takšen kompleks oziroma prenovo sploh podpiramo oziroma potrebujemo,« pojasnjuje Savić.