Ostali le še svetovalci

Ločitev, pritiski, drama: mariborskega župana pustila še žena

Luka Tetičkovič
16. 5. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ali mariborski župan Andrej Fištravec sploh še upravlja z Mestno občino Maribor in sam s seboj? Podporo so mu sprva odrekli deli vstajniškega gibanja, zdaj ga menda zapušča žena.

Arhiv Svet24
Irena Polak Fištravec in Andrej Fištravec

Med vzponom po ostrini rezila vstajniškega župana je začelo drseti Andreju Fištravcu. Možakar s klobukom je svoj prvi (nadomestni) mandat dolgoval vstajnikom, ko pa je po rednih volitvah 2013 razpadla Skupina za Maribor, so ga povsem ugrabila profesionalna politična omrežja. Nekateri menijo, da se jim je celo pustil ugrabiti.

Po naših informacijah Fištravcu dirigira Marko Kovačič. Županov svetovalec, ki je zaradi narave svoje zaposlitve imenovan kar za župana v senci. »Velika moč, nič odgovornosti,« je glede tega zapisal novinar Vasja Jager, potem ko je preučil podjemno pogodbo med Kovačičem in MOM. Ta in druge so ga pooblastile za zastopanje občine oziroma župana v koordinacijah z direktorjem mestne uprave ter vodstvi in organi javnih zavodov, javnih podjetij in drugih pravnih oseb za področje mestnih javnih služb.

Ugrabilo ga je omrežje moči

Povedano drugače, Kovačič lahko sprejema politične odločitve, odgovornost zanje pa pripada Fištravcu. Z njim se tako celo več ni mogoče dobiti na sestanku, na katerem ne bi bil prisoten tudi Kovačič.

»Andrej bo tisti, ki bo plačal za napake, ne pa tisti, ki stojijo za njim,« je na takšno dinamiko Fištravčevega rednega županovanja takoj po volitvah 2013 v odprtem pismu opozorila Vesna Vuk Godina. Župana je oklicala za marioneto drugorazrednega novinarja, administratorke, delavca v jezikovni šoli in nekdanjega funkcionarja mariborskega Zaresa. Sodeč po poročanju lokalnih medijev so bili našteti Darko Berlič, ki se ukvarja s filmsko montažo, na obeh volitvah pa je Fištravcu vodil kampanjo; sledi že omenjeni Kovačič, ki je nekoč delal v Hiši jezikov; administratorka je nekoč bila Simona Partlič, ki je postala županova osebna asistentka in ga je v tandemu s Kovačičem občasno tudi uradno zastopala; med ostanke Zaresa pa se prišteva Saša Pelko, postal je županov svetovalec za strategijo.

Med temi Fištravčevo politiko najodločneje diktira Kovačič, ki je tudi sprožil več kadrovskih menjav. Na mesto direktorja mestne uprave je imenoval Marka Žulo, ko pa je ta konec leta 2014 ostal brez položaja, je bil izbran za direktorja mariborskega komunalnega podjetja Nigrad. Na javni razpis se sploh ni prijavil, nadzorniki so ga za enoletni mandat imenovali kar neposredno.

 Fištravec in njegova žena naj bi se konec tedna dokončno razšla.

Razpadal naj bi mu zakon

Kovačičeva vseprisotnost naj bi se preselila celo v Fištravčevo zasebno življenje, zaradi česar naj bi ga pred tednom dni dokončno zapustila žena Irena Polak Fištravec. Svoj zakonski stan je na družbenem omrežju Facebook tako že spremenila v »zapletenega«. Naših dodatnih poizvedb pa ni želela komentirati, vendar razhoda ni zanikala. Po telefonu nam je dejala le, naj se obrnemo na župana, saj da je on javna oseba. Razhoda ni zanikal niti Fištravec, ki smo ga s klicem ujeli na Dunaju, ko se je ravno vkrcaval na letalo. Zato prošnji za pojasnila ni imel časa ustreči.

Ob neljubem razvoju dogodkov smo sicer izvedeli, da naj bi v družini hlače nosila Polak Fištravčeva, ki da je obseg vpliva županovih svetovalcev začela dojemati že kot vdor v zasebno življenje. Po naših informacijah se je od Fištravca že odselila v najeto sobo ene od štajerskih turističnih kmetij.

Prostovoljno podrejanje nasvetom svetovalcev tako od Fištravca ni odgnalo le vstajnikov, ampak je zdrahe domnevno privedlo celo v njegovo zasebno življenje.