Na sodišču

Preobrat: Radan jim ni dal usodnega odmerka

T.L./STA
16. 5. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izvedenec Kröll ugotavlja, da so v treh primerih bolnice prejele ustrezna zdravila glede na njihovo zdravstveno stanje.

Arhiv Svet24
Ivan Radan

Izvedenec Wolfgang Kröll je danes za tri bolnice, za katere tožilstvo obtožuje zdravnika Ivana Radana, da jih je umoril, dejal, da je bilo zdravljenje glede na njihovo bolezen ustrezno. Odmerki zdravil, ki so jih glede na dokumentacijo bolnice prejele, po Kröllovem mnenju niso bili usodni. Opozoril pa je na pomanjkljivo dokumentacijo.

Kröll, ki je kot izvedenec že aprila podajal ocene glede smrti Radanovih bolnikov, je danes dejal, da so bile vse tri bolnice hudo bolne oz. so umirale. V vseh treh primerih je potrdil, da so prejele ustrezna zdravila glede na njihovo zdravstveno stanje.

Pri vseh treh bolnicah je ocenil, da niso umrle zaradi morfija, pač pa zaradi bolezni. Če ne bi prejele protibolečinskih zdravil in sedativov, bi umrle v mukah, je dodal.

Po njegovem mnenju je Radan dal verodostojen zagovor glede okoliščin smrti vseh treh bolnic, njegove navedbe v zagovoru pa da potrjuje razpoložljiva medicinska dokumentacija, pri čemer je opozoril na pomanjkljivost te dokumentacije.

Je pa Kröll potrdil, da če bi ena od bolnic prejela takšno dozo morfija, kot je zapisana v obtožnici, bi umrla. "Ob takšni dozi bi umrl vsak," je dejal in dodal, da pa iz medicinske dokumentacije ni razvidno, da je bolnica tudi prejela takšno količino morfija.

Ker sodnik danes Kröllu ni uspel zastaviti vprašanj glede vseh Radanovih bolnikov, za katere je obtožen, da jih je umoril iz morilske sle, bo izvedenec znova prišel na sodišče v sredo. Takrat je tudi pričakovati, da mu bo vprašanja zastavila še obramba.

Večji del današnje obravnave je Kröllu zastavljala vprašanja tožilka Katarina Bergant. Glede bolnika, za katerega je Radan obtožen, da ga je umoril s kalijem, je Kröll dejal, da če bi ta bolnik res dobil kalij v takšni koncentraciji tik pred smrtjo, potem EKG posnetki delovanja bolnikovega srca okoli deset minut pred smrtjo ne bi pokazali na občasne utripe, pač pa bi bila samo ravna črta, torej bi njegovo srce popolnoma obmirovalo.

Je pa na vprašanje tožilke dejal, da znanstvene študije, ki bi to potrjevala, ni. "Kakšen vpliv ima visoki odmerek kalija na srčno funkcijo lahko vidimo le pri bolnikih z akutno ledvično odpovedjo. Pri njih kalij naraste in lahko vidimo takšne spremembe pri EKG posnetku srca," je pojasnil.