Naznanitev suma kaznivega dejanja

Nedopusten poskus ustrahovanja in vpliva politike na RTVS ?

J.P./STA
11. 5. 2016, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodstvo RTVS naznanitev suma kaznivega dejanja zoper odgovorne na RTVS, za katerega so se odločili v SDS, razume kot nedopusten poskus ustrahovanja in vpliva politike na delovanje RTVS. "RTVS svoje poslanstvo izvaja odgovorno, gospodarno, pošteno in neodvisno ter v skladu z najvišjimi etičnimi in družbenimi kodeksi ter načeli," so navedli v odzivu.

Arhiv Svet24
Na RTVS so poudarili, da izpolnjujejo vse obveznosti, ki so jim naložene z zakonom o RTVS in ostalo medijsko zakonodajo.

Stranka SDS je danes na ljubljansko okrožno tožilstvo in kriminalistično policijo naznanila sum kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper odgovorne na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Očitajo jim, da so v primeru 3. programa, ki je namenjen prenosu sej iz državnega zbora, ravnali v nasprotju z zakonom o RTVS.

Zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela v službi je tako največja opozicijska stranka na tožilstvo in policijo naznanila generalnega direktorja RTVS Marka Fillija, direktorico Televizije Slovenija Ljerko Bizilj in urednika uredništva 3. programa Televizije Slovenija Boštjana Fabijana.

Na RTVS so poudarili, da izpolnjujejo vse obveznosti, ki so jim naložene z zakonom o RTVS in ostalo medijsko zakonodajo.

"Glede na to, da stranka SDS v zadnjem času v zvezi z delovanjem RTVS izvaja različne aktivnosti, pa naznanitev morebitnega suma kaznivega dejanja zoper odgovorne na RTVS, še posebej pa zoper urednika 3. TV-programa, razumemo kot nedopusten poskus ustrahovanja in vpliva politike na delovanje RTVS," so zapisali v odzivu.

Na RTVS, kot so navedli, strokovnost zagotavljajo z upoštevanjem poklicnih normativov in standardov, znanjem, izkušnjami in predanostjo delu. "Odločno pa zavračamo sume in namigovanja, da bi v primeru morebitnih programskih ali tehničnih napak te bile rezultat načrtovanih ali celo naklepnih dejanj," so še dodali.

Sklic seje odbora DZ za kulturo

V SDS so sicer zahtevali tudi sklic seje odbora DZ za kulturo, na kateri bi razpravljali o "pristranskosti poročanja" na RTVS. Evropska zveza novinarjev (EFJ) je zahtevo ocenila kot pritisk na medijsko svobodo in jo umestila na spletno Platformo za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, ki jo je vzpostavil Svet Evrope v sodelovanju s pomembnejšimi organizacijami civilne družbe s področja zaščite svobode medijev in novinarstva.

Podmladek SDS pa je ravno danes predstavil pobudo za ukinitev obveznega plačevanja rtv-prispevka. Tudi prvak Janez Janša je nedavno že pozval k neplačevanju prispevka in razkril, da ga sam ne plačuje že dve leti.