Stavbo prodali, njega ne

Ne želi postati brezdomec

Gabrijel Toplak
10. 5. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Franc Vezela se mora po nekaj več kot petih letih do poletja izseliti iz svojega stanovanja, ki ga je plesen že dobro zaznamovala, vendar se nad takšnim stanjem ne pritožuje. »Ostal sem v zraku, med nebom in zemljo,« pravi.

Facebook
Glasbenik in kulturnik, sicer rojen v Slovenski Bistrici in je na Koroško prišel pred 20 leti, se je znašel v hudi situaciji.

Večkrat nagrajeni glasbenik, kulturnik Franc Vezela, 4. avgusta 1958 rojen v Slovenski Bistrici, v zadnjih letih pa živi v Slovenj Gradcu, se je znašel v hudi situaciji. Stanovanje, v katerem živi, namreč prodajajo, zato bo moral, kot je povedal v kratkem videoposnetku, kjer opisuje svoj položaj predvsem v želji, da predstavi širši javnosti svojo težavo, po petih letih in pol iz stanovanja oziroma zgradbe. "Glede na to, da so stavbo prodali, mene pa ne, sem ostal v zraku, med nebom in zemljo," je dogodek komentiral Vezela, ki bo do poletja, če ne najde drugega stanovanja, ostal brez strehe nad glavo. Pravi pa, da je v Slovenj Gradcu dovolj "lukenj", ki bi bile pravšnje zanj.

Franc Vezela, glasbenik, kulturnik: "Sem zdravljen alkoholik in prav zato potrebujem svojo zasebnost."

Želi imeti lastno školjko

Do poletja se mora izseliti iz svojega stanovanja, ki je sicer v zelo slabem stanju, zato je "rešitev" želel poiskati na Mestni občini Slovenj Gradec, a je, kot pravi, dobil odgovor, naj gre med brezdomce. "Seveda se s tem ne strinjam. Predvsem iz dveh razlogov. Prvi je ta, da sem zdravljen alkoholik in prav zato potrebujem svojo zasebnost, poleg tega pa ne poznam nobenega, ki ne bi imel svoje lastne školjke," poudarja Vezela in priznava, da sedanje stanovanje ni bilo v najboljšem stanju; plesen ga je kar dobro zaznamovala, streha razpada, vendar se nad takšnim stanjem naš sogovornik ne pritožuje.

Nadvse dejaven je Vezela tudi na facebooku, kjer vseskozi obvešča o svojih težavah.

Pomoč tudi na facebooku

Franc Vezela zdaj išče pomoč: "Številne sprašujem, ali pozna kdo koga oziroma ima zame kakšno rešitev, s katero bi se temu izognil." Nadvse aktiven je tudi na družbenem omrežju Facebook, kjer vseskozi obvešča o svojih težavah. Med drugim je zapisal: "Ko se bom prebudil pod mostom, bom ugotovil, da lahko počnem in postorim reči, ki jih doslej nisem upal. Napredek. Eni rečejo temu: podn." In ena od njegovih facebook prijateljic, denimo, mu je zapisala: "Ma kaj smo še normalni??? Vsem tujcem nudimo strehe nad glavo, a našim vzamemo. Franc Vezela, drži se ... Delim naprej v upanju, da vidi kdo, ki ti lahko pomaga ... Žal, le tako ti lahko pomagam. Srce se mi trga."

Po več kot 5 letih se mora Vezela izseliti iz stanovanja, v katerem živi.

Vandral po Koroški

O svojem življenju Vezela pove, da je na Koroško prišel pred 20 leti iz Slovenske Bistrice. "Najprej v Dolič, potem so bile 'aktualne' Movže (klanec pred Mislinjo), Mislinjski graben, pa mala Mislinja, Šentilj pod Turjakom (del Mislinje, kjer sem pet let poučeval v osnovni šoli glasbo), Podgorje, Muta, in končno Slovenj Gradec, v bivši kemični čistilnici, ki je last Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec, ki mi je velikodušno ponudilo tisto barako za pet let. Zdaj teče šesto leto, pogodba pa ni podaljšana, ker je lastnik zemljišča odločen, da pokupi nazaj vse, kar je imel," pojasnjuje Vezela, ki se sicer pohvali z nagrajeno radijsko igro, njegovo odrsko delo Pita pa da je bila mednarodna produkcija z Mileno Zupančič in Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem. Ali bo Vezeli vendarle pomagala tamkajšnja mestna občina, na katero se je po njegovih besedah že obrnil, pa nam do zaključka redakcije ni uspelo izvedeti.