Trebanjci razdeljeni

Požagano drevje buri duhove

Joži Sinur, Dolenjski list
10. 5. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V središču Trebnjega so pred kratkim odstranili predvsem poškodovana in obolela drevesa, saj lokalna oblast načrtuje celovito prenovo, toda marsikoga je pogled na podrto drevje ujezil.

D. S.
Pod težo aprilskega snega je klonila vrbova veja pri CIK, kjer poškodovanega ali dotrajanega drevja še niso začeli urejati.

Obrezovanje in predvsem podiranje drevja v mestnem parku in pred občinsko stavbo je v Trebnjem dvignilo kar nekaj prahu. Tako predsednik trebanjske krajevne skupnosti Dejan Smuk kot tudi tamkajšnji župan Alojzij Kastelic ob tem zatrjujeta, da so bila vsa opravljena dela njuna, saj so nekatera drevesa, za katera več let ni nihče skrbel, postala že nevarna. 

Treba se je zavedati, da bo projekt novih zasaditev in celostnega urejanja mestnega središča trajal najmanj dve leti.

Prav pod težo zadnjega, poznoaprilskega snega se je pred manj kot dvema tednoma pri Centru za kulturo in izobraževanje (CIK) Trebnje odlomila veja in padla na prehod, ki vodi proti knjižnici. Le sreči se lahko zahvalijo odgovorni, da nihče ni bil poškodovan. Kaj bi lahko sledilo, če bi se kaj podobnega zgodilo tudi v središču mesta, kjer so slabo drevje odstranili pred sneženjem, se je ob tem spraševal Smuk.

Več kot tretjina za posek

Kot pojasnjuje prvi mož omenjene krajevne skupnosti, so strokovnjaki Arboretuma Volčji Potok pregledali 41 drevnin in ocenili, da jih je 16 tako poškodovanih, da jih je treba odstraniti. Podiranje dotrajanega drevja je potekalo tudi pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bo v naslednji fazi bdel še nad odstranjevanjem drevesnih štorov. 

Največ razburjenja je bilo sicer v Trebnjem zaradi dreves, ki so padla pred občinsko stavbo, saj bi lahko dve glede na priporočila strokovnjakov ohranili, a so se vendarle odločili, da požagajo vsa in tako prostor pred občino in upravno enoto na novo uredijo. 

Dejan Smuk, predsednik KS Trebnje:

Vsakemu Trebanjcu je jasno, da nismo imeli urejenega mestnega središča, ampak smo imeli sredi mesta zapuščeno drevje.

Na občini v ta namen pripravljajo natečaj, na katerem bodo zbirali najboljše rešitve, pravi župan Kastelic. "Mesto želimo v prihodnje oblikovati tako, da bo prijazno za meščane in obiskovalce ter da se bodo v njem vsi dobro počutili," je pojasnil trebanjski župan.

Nova podoba središča

Da Trebnje potrebuje urejeno mestno jedro, je prepričan tudi Smuk, ki ob tem pojasnjuje, da so projekt začeli pripravljati že pred leti. V prvi fazi so odstranili vsa dotrajana drevesa, v nadaljevanju bodo zelene površine na novo uredili, na novo bo tudi tlakovanje. "Vsakemu Trebanjcu je jasno, da nismo imeli urejenega mestnega središča, ampak smo imeli sredi mesta zapuščeno drevje, grmičevje in tlakovane površine, s katerimi se zadnjih 50 let ni ukvarjal nihče. Preprosto smo se tega morali lotiti," je razložil.
Predvidoma še letos bodo urejali tudi drevesa pri CIK, kjer jih bo prav tako treba nekaj odstraniti, preostala pa ustrezno obrezati. Na mnenje strokovnjakov Arboretuma glede dreves ob Gubčevi cesti pa še čakajo, je povedal Smuk. Tudi Gubčeva cesta, ki so jo ob zamenjavi vodovoda začeli na novo tlakovati, bo namreč v prihodnje dobila drugačno podobo. 

Toda treba se je zavedati, da bo projekt novih zasaditev in celostnega urejanja mestnega središča trajal najmanj dve leti, ob tem poudarja Smuk. "Res je, da smo pri tem projektu naleteli na največ kritik do zdaj, a sem hkrati vesel, da je pohval tistih, ki se zavedajo, da Trebnje ni imelo urejenega središča, še vedno več kot kritik, zato mislim, da smo na pravi poti," je še prepričan.