Prijetje Roka Žavbija

Slovenec naj bi s karizmo novačil džihadistične borce

T.L.
9. 5. 2016, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rok Žavbi bo po zavrnitvi pritožbe ostal v enomesečnem priporu.

Reuters

Rok Žavbi, ki ga je slovenska policija v petek prijela na podlagi evropskega naloga, bo po zavrnitvi pritožbe ostal v enomesečnem priporu. Njegova odvetnica Lara Mikuž je dejala, da je v teku postopek izročitve Italiji, čemur pa odločno nasprotujejo, poroča MMC. Kot je pojasnila Mikuževa, izročitvi nasprotujejo, ker gre za "slovenskega državljana, kateremu sojenje v Italiji ne bi bilo pošteno in objektivno".

Pravijo, da je imel moč pritegniti nove člane za odhod

Podpolkovnik Elvio Labagnara iz posebne enote karabinjerjev je dejal, da je preiskava pokazala, da je osumljenec razpolagal z orožjem, nimajo pa podatkov, da bi na območju Italije izvajal urjenja, poroča portal MMC. 

Žavbi je bil po besedah Labagnara karizmatična figura, ki je imel kot človek, ki se je udeležil spopadov v Siriji, moč, da pritegne nove člane za odhod na vojna območja v tej državi. 

Dosedanje ugotovitve kažejo, da ni živel v Italiji, ampak je na območje krajev Belluno in Benetke občasno prihajal kot uslužbenec slovenskega podjetja za uvoz mesa za kebab.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za omenjeni portal pojasnili, da je zoper Žavbija italijanski preiskovalni sodnik pri sodišču v Benetkah izdal evropski nalog za prijetje in predajo zaradi suma kaznivega dejanja terorizma. V predajnem postopku je dežurna preiskovalna sodnica po zaslišanju za Žavbija odredila pripor zaradi begosumnosti.

Zoper sklep se je Žavbijeva odvetnica pritožila, a je zunajobravnavni senat to zavrnil, so pojasnili na sodišču. V nadaljevanju bo sodišče izpeljalo postopek za prijetje in predajo po zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, pri čemer lahko zahtevano osebo preda ali predajo zavrne, so še pojasnili na sodišču.

Žavbi: V vlogi bolničarja proti krutemu režimu 

Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića boril v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je boril na strani Islamske države. Dejal je, da je v Sirijo šel, da kot bolničar pomaga v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga rekrutiral Bosnić.