BOJ ZA STOLČKE

Fillija znova ustoličili, Pirc Musarjeva rekla ne

T.L.
9. 5. 2016, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Programski svet RTV Slovenija imenoval Marka Fillija za v. d. generalnega direktorja.

Arhiv Svet24

V državni hiši RTV Slovenija je bilo že od minulega petka in po določitvi višjega sodišča vroče. Na prvi seji po razveljavitvi sklepa o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS, s čimer je Filli nastopil funkcijo v. d. generalnega direktorja, se je namreč danes sestal Programski svet RTV Slovenija. Po odločitvi višjega sodišča so sprejeli več sklepov glede zapleta o položaju generalnega direktorja zavoda in imenoval začasno vodstvo.

Z 22 glasovi za od 26 prisotnih svetnikov je bil dosedanji generalni direktor Marko Fili imenovan za vršilca dolžnosti, poroča portal MMC. Svetniki so na znanje sprejeli sodbo, po kateri je bilo razveljavljeno imenovanje Filija za generalnega direktorja pred dvema letoma. Sočasno se je oblikovala skupina, ki bo Natašo Pirc Musar povabila, da pojasni ali jo prevzem mesta generalne direktorice še zanima. Vendar jih je Musarjeva prehitela.

Med drugim je v zapisu na svoji spletni strani zapisala, da je jasno "sporočilo sodbe, da so bila nezakonita dejanja storjena, in da je bilo pravo zlorabljeno. Posledica tega bi morala biti sprememba delovanja Programskega sveta RTV, predvsem pa še bolj temeljita in predvsem dejanska ne le formalna izločitev vpliva politike na RTVS. Po dveh letih, brez ekipe, ki bi ji lahko zaupala, in na novi poklicni poti, ne bi želela začeti opravljati funkcije generalne direktorice RTVS, pa čeprav vem, da je v tem javnem zavodu veliko kreativnega duha, ki čaka na priložnost za spremembe. Želim in pričakujem pa, da Programski svet tokrat situacijo reši spoštujoč predpise – 48. člen Statuta RTVS. S predstavniki Programskega sveta sem se pripravljena pogovoriti o možnosti, da sama podam pisno zahtevo za svojo razrešitev s funkcije generalne direktorice RTV Slovenija. Bojim se, da bi kakršenkoli drugačen sklep Programskega sveta pomenil, da ostajam edina zakonita zastopnica RTVS in je delovanje kogarkoli drugega nezakonito."