Bomo plačevali še hojo v hribe?

Proti zaračunavanju veslanja na Bohinjskem jezeru

G.G.
9. 5. 2016, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bohinjski občinski veljaki so nedavno sprejeli nov plovbni režim, po katerem bo treba plačati za veslanje na jezeru. Ljubitelji veslanja so ogorčeni in pripravljajo protest.

Arhiv Svet24
Veslanje po bohinjskem jezeru odslej od 2 do 20 evrov

»Jezera, reke in morje so javno dobro in javno dobro mora biti brezplačno dostopno vsem,« pravi eden od nezadovoljnih pobudnikov protesta Marin Medak. Poudarja, da so že na februarskem protestu proti zaračunavanju državne lastnine dosegli prvo zmago – na Bledu so si premislili glede zaračunavanja 25 evrov na dan, a trmasti Bohinjci vztrajajo. Gre predvsem za idejo župana Franca Kramarja in občinskega svetnika Boruta Travna, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah neuspešno potegoval za županski stolček.

»Če se ne upremo tej praksi takoj, se lahko zgodi, da bomo morali kmalu plačati še hojo v hribe in kolesarjenje,« opozarja Medak in poziva vse somišljenike, da v nedeljo 22. maja pridejo do Bohinskega jezera in se »uprejo zaračunavanju«.

Urša Cerar
Na Bledu in Bohinju se otepajo gostov.

Na občini sicer pravijo, da želijo le vzpostaviti red na jezeru in legalizirati dejavnosti. Župan Kramar pa dodaja, da je kriva tudi država, ki je sprejela uredbo in z njo prepovedala vrsto dejavnosti.