Po razveljavitvi sklepa

Programski svet RTVS tudi direktorju

M.K./STA
9. 5. 2016, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Programski svet RTVS se bo danes sestal na prvi seji po razveljavitvi sklepa o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS, s čimer je Filli nastopil funkcijo v. d. generalnega direktorja.

Mediaspeed
Marko Filli, ki je zdaj v. d. generalnega direktorja, meni, da je situacija zelo jasna.

Morebitnega imenovanja novega direktorja na dnevnem redu sicer ni, a lahko svetniki pred začetkom seje glasujejo o njegovi dopolnitvi.

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mitja Štular je v soboto sporočil, da še ne ve, ali bo na dnevni red ponedeljkove seje programskega sveta uvrstili morebitno imenovanje novega generalnega direktorja. "Prosil sem za strokovno interpretacijo sodbe, ko jo prejmem, se bom odločal o nadaljnjih korakih. V tem trenutku je za ponedeljkovo sejo planirana razprava o zagotavljanju spoštovanja zakona, poklicnih meril in programskih standardov pri ustvarjanju programov RTVS," je zapisal Štular.

Na RTVS so po proučitvi sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča v petek ugotovili, da je bil sklep o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTVS res razveljavljen, a sodišče tudi ni postavilo Nataše Pirc Musar za generalno direktorico zavoda. Filli je tako odslej v. d. generalnega direktorja. "Mislim, da je situacija zelo jasna. Programski svet bo moral v ponedeljek odločati o tem, kako s postopkom za imenovanje generalnega direktorja v prihodnje," je v petek dejal Filli.

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTVS, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno. Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila Filli in Pirc Musarjeva. Pri tem nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve spodbijala na sodišču.

Še zadnjič v zdajšnji sestavi

29-članski programski svet se bo danes zadnjič sestal v zdajšnji sestavi, saj se mandat izteka Andreju Aplencu, Slavku Kmetiču, Žigi Kušarju, Jerneju Letnarju Černiču, Leonu Oblaku, Branku Žnidariču in tudi predsedniku Mitji Štularju. Njihova mesta bodo zasedli Branka Bezeljak, Damir Orehovec, Matevž Podjed, Mitja Rotovnik, Domen Savič, Jaroslav Skrušny in Miran Zupanič.

Arsen Perić/M24
"Sodbo občutim kot veliko moralno zmago. Res je trajalo dve leti, vendar sem zadovoljna, da sem uspela dokazati nezakonitost postopanja Programskega sveta RTVS," pravi Pirc Musarjeva.