Jim lahko pomagajo Brici?

Reševanje Agroinda – Bi lahko Klet Brda prevzela vipavsko klet?

pk
8. 5. 2016, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stečaj Agroinda je, kot ugotavljajo vsi, ki jih reševanje kleti iz Vipave zadeva, očitno neizogiben. Razmišljajo že, kdo in kako bi jim lahko vinsko tradicijo doline pomagal peljati naprej.

STA
Bo Klet Brda zainteresirana za prevzem Agroinda, ki je že dolgo v težkem položaju?

STA
"Za zdaj smo o možnosti povezovanja s kletjo iz Goriških brd razpravljali še bolj sramežljivo," pravi vipavski župan Ivan Princes.

Stečaj Agroinda je, kot ugotavljajo vsi, ki jih reševanje kleti iz Vipave zadeva, očitno neizogiben. Razmišljajo že, kdo in kako bi jim lahko vinsko tradicijo doline pomagal peljati naprej.

Po odboru DZ za gospodarstvo in kmetijstvo, ki je v sredo obravnaval problematiko vipavske družbe Agroind, odmevajo odzivi, še najbolj pa možnosti za njeno reševanje, o katerih so na odboru tudi razpravljali.

Treba je pohiteti

Sogovorniki so si bili edini, da so potrebne hitre rešitve, zaradi letošnje letine in usode te dejavnosti v Vipavski dolini po verjetnem stečaju. Prisotni na odboru so ugotovili, da bi bilo najbolj pametno v prvi fazi po stečaju najprej iskati najemnika obrata za krajši čas, medtem pa v miru iskati novega – dobrega lastnika.

Kot zanimivo so izpostavili možnost, da bi Agroind povezali s kletjo iz Goriških brd. Vipavski župan Ivan Princes je povedal, da bi se v kratkem dobili na lokalni ravni in »poskušali prepričati Brice, da vsaj za eno leto prevzamejo podjetje«.

Kdo bi lahko bil najemnik

»Predpogoj, da lahko sploh pride do teh pogovorov in morebitnega združevanja, je seveda stečaj. Bi pa sodelovanje z novim najemnikom, ali bodo to Brici ali kdo drug, moralo biti vzpostavljeno najpozneje avgusta ali septembra, da se prepreči nadaljnja škoda, ker je takrat že čas odkupa grozdja. Vsekakor pa mora klet prevzeti nekdo, ki obvlada sistem velike proizvodnje,« opozori Princes.

Vipavski župan še pove, da so sicer za zdaj o ideji združevanja z Brici razmišljali še bolj sramežljivo. Obrnemo se tudi na klet v Brdih in preverjamo, ali jih je kdo iz Vipave že kontaktiral in ali bi jih prevzem sploh zanimal. Glede zadnjega so redkobesedni. Povedo pa, da doslej ni bilo nobenih kontaktov ali celo pogovorov o sodelovanju ali povezovanju. Poudarijo, da ima klet iz Vipave velik potencial in da bi bil briški zadružni model uporaben tudi tam. Je pa glavni izziv najti pravo ravnotežje med zadružno vzajemnostjo in tržno učinkovitostjo.

Kdo je odgovoren

Župan občine Vipava tudi prvič jasno napove, da bodo poiskali krivce za porazno stanje kleti in da bodo razčistili ozadja, ker je veliko stvari sumljivih, in če bo treba, pojasnjuje Ivan Princes, bodo padale tudi kazenske ovadbe.

STA
Glede povezovanja s kletjo iz Brd, ki jo vodi Silvan Peršolja, mnogi menijo, da vipavskega grozdja ne bi bilo težko prevzeti, da pa bo težava vino prodati.