Neuspešna pogajanja

Županski boj za Agroind

pk
14. 4. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tudi zadnja poganjanja med sindikatom delavcev vipavske kleti in vodstvom niso bila uspešna. Je torej stečaj Agroinda neizogiben? Tega se bojijo tudi župani občin Vipavske doline.

P.K.

Nobenega premika ni bilo zadnje dni na ravni pogajanj med stavkovnim svetom in lastniki Agroinda. Delavci ostajajo brez plač, kaže, da bo tako še nekaj časa, saj so računi kleti prazni in blokirani, tako da lastnik denarja niti nima od kod vzeti.

Spet zelo skrivnostni

Na čelu družbe je spet prišlo do sprememb, katerih ozadje ostaja nepojasnjeno. Klet je po novem v rokah ukrajinske skupine Demis Group, neuradno naj bi bil direktor Agroinda zdaj Oleg Medvedjev, ki se sicer javnosti raje predstavlja kot krizni menedžer.

STA
Dmitro Leščenko neuradno ni večdirektor vipavske kleti. Želel je odstopiti, ker so mu novi lastniki iz skupine Demis Group menda grozili.

Tako Medvedjev kot župani občin Vipavske doline se bojijo stečaja. Predlog za uvedbo stečaja so namreč na sodišče že podali delavci. Ti predloga ne bodo umaknili, dokler ne dobijo plačane vsaj decembrske in januarske plače.

Ne samo zaposlene, vinogradnike in domačine, tudi župane skrbi. Stvari se razvijajo počasi in negotovo.

Odziv lokalne politike

Novogoriška svetnica Ana Jug je svoje kolege svetnike iz drugih občinskih svetov s pismom pozvala, naj na sejah opozorijo na težave Agroinda in naj se na to temo odprejo razprave.

Svetniki šestih občin – Nova Gorica, Ajdovščina, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica, Vipava in Vrtojba – so se pozivu odzvali. S svojimi župani, ki so v povezavi z dogajanjem v kleti tudi že podali skupno izjavo, so se pogovarjali o tem, kaj lahko storijo za klet.

»Agroind in zadrugo so soustvarjale generacije in generacije vinogradnikov iz Vipavske doline, zato se je vredno potruditi, da obstaneta vsaj v svojem zdravem jedru. Nikakor ne moremo privoliti, da izgine še eden zadnjih paradnih konjev vipavskega gospodarstva, ki je, kot vse kaže, postal žrtev špekulantov,« ugotavljajo župani.

STA
Vipavski župan Ivan Princes je povedal, da bi bila ena od mogočih rešitev kleti ta, da bi jo po pogojih kot Ukrajinci kupilo nekaj kmetov iz doline.

Zavedajo se, da je na kocki 47 delovnih mest v Agroindu, večkot 100 delovnih mest je ogroženih pri podjetnikih, ki so z Agroindom neposredno poslovno povezani, negotova pa je tudi usoda najmanj 400 vinogradnikov, ki tradicionalno oddajajo grozdje v vipavsko klet. In seveda je neznana usoda 3000 ton grozdja letnika 2016, ki lahko ostane na trtah. »Tega si ne moremo in ne smemo privoščiti,« dodajajo v en glas.

osebni arhiv
Ana Jug je svoje kolege svetnike iz drugih občinskih svetov pozvala, naj na sejah odprejo razpravo o usodi kleti.

Klet je treba rešiti

Pričakujejo, da bodo odgovorni pravočasno ukrepali in imeli pred očmi usodo Vipavske doline. »V interesu vseh občin je, da zaradi zaposlenosti njenih prebivalcev, ohranjanja socialne blaginje občanov in splošnega družbenega razvoja doline Agroind v taki ali drugačni obliki obstane,« so skupno izjavo strnili župani občin Vipavske doline.