Teroristični napadi v Bruslju

Terorist s klobukom trdi, da ne bi poškodoval niti muhe

R.T.
14. 4. 2016, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mohamed Abrini je še nekaj trenutkov pred tistim, ko sta se na belgijskem letališču razstrelila dva napadalca, nosil belo jakno in pokrivalo. Tako je postal znan kot »moški s klobukom«.

Mohamed Abrini in Salah Abdeslam na bencinski črpalki severno od Pariza 11. novembra lani.

V terorističnem napadu na bruseljskem letališču je prejšnji mesec umrlo 16 ljudi.

Salah Abdaslam

Mohamed Abrini

Ni bil radikaliziran

Čeprav je bil eden najbolj iskanih ljudi v Evropi, preden so ga aretirali v petek, Mohamed Abrini trdi, da ni bil radikaliziran. V pisni izjavi sodniku, preden se je danes zglasil na sodišču, je menda zapisal, da se ni hotel razstreliti in da ne bi poškodoval niti muhe.

Kot je povedal belgijskim policistom, so se napadalci nameravali razstreliti na treh vstopnih točkah ameriškega, izraelskega in ruskega letalskega prevoznika. Vendar pa tega menda ni nameraval storiti, zato je počakal, da sta se njegova tovariša razstrelila, nato pa se je odkradel z letališča – jakno je odvrgel, pokrivalo tudi, nato pa v trgovini z rabljeno robo kupil kapo, s katero si je zakril obraz.

V priporu še en mesec

Belgijski sodnik je danes odločil, da Abrini in pet drugih osumljencev, ki so bili aretirani v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu in Bruslju, še en mesec ostanejo v priporu. Med njimi je tudi na Švedskem rojeni Osama Krayem, vpleten v eksplozijo na podzemni železnici; tudi on trdi, da je nedolžen – menda ni vedel, da je v nahrbtniku, ki naj bi ga pripravil za Khalida El Bakraouija, bomba.

Še ena tarča?

Danes se je pojavila novica, da so preiskovalci v stanovanju Salaha Abdeslama v Molenbeeku odkrili dokumente v zvezi z nemškim jedrskim raziskovalnim centrom Juelich. Ta se nahaja v bližini meje z Belgijo, v njem pa hranijo jedrske odpadke. V omenjenem centru so v izjavi za javnost dejali, da niso zaznali kakršnekoli nevarnosti in da so v stiku z varnostnimi agencijami.