Slovenija

Kaj pa varnost pešcev?

Martin Luzar/Dolenjski list
14. 4. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prevelika hitrost je vsakodnevna težava prebivalcev številnih krajev ob cestah. Podoben problem, tudi povezan z navzočnostjo vozil, je pomanjkanje pločnikov za pešce.

M.L.
Prehitra vožnja je pogost problem tudi v vasi Malence pri Kostanjevici na Krki, na drugi strani pa si v mestu pešec in avto delita prostor.

Prehitra vožnja je problem, ki ga občutijo tudi krajanke in krajani vasi Malence, ki leži lučaj od dolenjskih Benetk – idilične Kostanjevice na Krki. Prometni znaki za omejitev hitrosti, ki stojijo ob cesti v strnjenih delih te sicer raztegnjene vasi, namreč dovoljujejo na najbolj izpostavljenih delih vožnjo z največ 50 km/h.

»Znaki so, vendar jih mnogi ne upoštevajo. Posebej pogosto prekoračujejo ljudje hitrost zjutraj, ko gredo v službo. To je v času pred šesto uro in približno do pol osmih. Podobno vozijo prehitro tudi popoldne, samo da v drugo smer, ko se vračajo,« je slišati med prebivalci Malenc.

Prehitra motorna vozila, ki otežujejo vaščanom vključevanje na cesto in jim kot pešcem po omenjeni malenški, sicer državni cesti brez pločnikov vzbujajo neprijetne občutke, tudi niso dobri sosedje kolesarjem, ki jih tu v lepem vremenu vozi veliko.

Šolarjem na Malencah k sreči ni treba peš, toda v Kostanjevici na Krki se morajo k pouku odpraviti tudi sami. 

NEKATERE VOZIJO, SPET DRUGI MORAJO PEŠ

Šolarjem k sreči v Malencah ni treba pešačiti v šolo. Iz celotnega šolskega okoliša z oddaljenih območij otroke v Kostanjevico na Krki namreč vozijo, kot je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Melita Skušek. Tako so se nekatere dozdajšnje razprave o (ne)možnostih financiranja šolskih prevozov očitno iztekle v pravo smer.

Toda otroci, ki so doma bliže šoli, nimajo te sreče, da bi jih v šolo varno pripeljali, temveč se morajo k pouku odpraviti tudi peš. Če se pri tem v Kostanjevici na Krki ne srečujejo s prehitrimi vozniki, na katere bi pri pešačenju v šolo kaj lahko naleteli malenški šolarji, pa jim včasih zastavljajo pot ponekod v mestu parkirana vozila. Nekatere površine v mestu si namreč delijo pešci in vozila, ker vsa dozdajšnja prizadevanja, da bi z odlokom tam dali mesto izključno pešcem, niso obrodila sadov. Prekinitev namenskih površin za pešce so urejevalci prometa nadomestili z dvema prehodoma za pešce pred prekinjenim delom in za njim, a hitečemu šolarju, zlasti učencem nižjih razredov, to ustvarja nepotreben ovinek.

PRIHODNOST PLOČNIKOV OSTAJA NEZNANKA

Taka razmišljanja, kot je zapisano, nekateri zavračajo, češ kaj se pa greste, poglejte, po kakšnem prometnem labirintu hodijo otroci na primer v Ljubljani. Prihodnost omenjenih površin parkirišče-pločnik je tako vsekakor še neznanka, čeprav o njej mogoče na občinski ravni razpravljajo celo veliko več kot o prej omenjenih prometnih razmerah na Malencah.

Neznanka, katere rešitev je bliže, sta tudi pločnika v Kostanjevici na Krki – proti galeriji in proti zdravstvenemu domu. Zadnje omenjenega bi sicer lahko občina začela graditi kmalu, a zaradi nesprejetega proračuna ne more začeti načrtovanih del.

Omenjena cesta skozi Malence se je v zadnjem času znašla še pod enim drobnogledom. Pri načrtovanju nedavne čistilne akcije so Turistično društvo Kostanjevica in drugi organizatorji namreč ugotavljali, da je ob tej cesti tudi veliko smeti. Te kažejo še eno podobo tistih, ki potujejo tam skozi, čeprav mogoče pri tem niti ne gredo prehitro.