Zmlelo ga je omrežje moči

Razkrivamo veliko afero v vrhu SDH

Luka Tetičkovič
14. 4. 2016, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razkrivamo sporna kadrovanja v vrhu Slovenskega državnega holdinga (SDH) in rošade, ki so sledile v njegovih podrejenih družbah. Menjava direktorja Nafte Lendava naj bi bil pravi razlog izstopa lendavskega poslanca Franca Laja iz stranke SMC. Cerar gleda stran.

sta
Cerar gleda stran.

Zgodba se je začela razpletati z imenovanjem Boruta Bizjaka za direktorja družbe Nafta Lendava. Po naših informacijah je SDH skupščino družbe izpeljal tako, da se je Bizjaka imenovalo brez razpisa in le s sklepom lastnika. To naj bi bil pravi razlog izstopa lendavskega poslanca Franca Laja iz stranke SMC in pozneje še iz njene poslanske skupine, ko so od njega pričakovali, da stranki vrne mandat poslanca.

Na SDH so nam pojasnili, da je bil Bizjak izbran prek postopka Kadrovske komisije SDH. Na pomisleke, da za delovno mesto ni primerno kvalificiran, pa odgovarjajo, da je bil kot vodja projektov v Avtotehni »zadolžen za izvajanje zelo zahtevnih strokovnih del na področju pridobivanja in izvajanja poslov ter drugih komercialnih dejavnosti, izvajanja agentskih poslov s tujimi partnerji«.

Cerarju je njegovo omrežje moči ušlo izpod nadzora. Kadrujejo se samovoljno.

Cerar brez pregleda nad svojimi

Čeprav mediji sklepajo, da SDH kadrovsko obvladuje stranka SMC, naša analiza kaže drugačno sliko. Zdi se, da posamezniki v upravi SDH kadrujejo po lastni presoji. Pri tem jih vodijo osebni klientelistični interesi, pri katerih predsednik vlade Miro Cerar očitno nima besede, njegova stranka pa še manj. Težko presodimo, kaj je za Cerarja slabše, ali to, da ga njegovi ne upoštevajo, ali morda to, da le gleda stran in se tako izmika neposredni (subjektivni) odgovornosti. Kabinet predsednika vlade smo seveda prosili za komentar teh navedb, vendar nanj še čakamo.

Omrežje moči kadruje samovoljno

Sodeč po dokumentih, ki jih hranimo v uredništvu, je Bizjaka 18. januarja na mesto direktorja Nafte Lendava nastavila članica uprave SDH Nada Drobne Popovič. Bizjak je pred tem opravljal funkcijo direktorja družbe HPC, ki je podrejena družba Avtotehne. Lastništvo slednje se je sicer preneslo na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Izpraznjeni stolček direktorja HPC pa je že naslednji dan zasedel Zoran Drobne, mož Nade Drobne Popovič. Drobne je bil že prej zaposlen v Avtotehni.

Perović je sicer v nadzorni svet HSE vstopil, ko je tega SDH razširil na dvanajst članov. S tem naj bi poskušali zagotoviti nadaljnjo podporo direktorju Blažu Košoroku, ki so mu nadzorniki v preteklih mesecih že močno majali stolček. Vendar je to zgodba za kak drug dan.Imenovanje Drobneta naj bi kot glavni izvršni direktor Avtotehne operativno izvedel Milan Perović, ki zaseda pomembne funkcije v več državnih podjetjih. Sedi namreč v nadzornem svetu Pošte Slovenija in Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), nekoč je bil tudi v upravi Slovenskih železnic, kamor naj bi pomagal vstopiti tudi Nadi Drobne Popovič.