Črna kronika

Nezakonito umaknjen iz policije?

uk
14. 4. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nebojša Blagotić (56) iz Niša direktorja policije Milorada Veljovića in načelnika Srđana Grekulovića obtožuje, da sta ga nezakonito prisilila v pokoj.

Arhiv Svet24
Policijski minister Nebojša Stefanović je dejal, da primer trenutno še preverjajo.

Nebojša pravi, da so ga po 20 letih uspešnega dela, po tem, ko je aretiral 17 oseb, ki so si protipravno prilastile 53 milijonov dinarjev (približno pol milijona evrov), nezakonito upokojili. Dejal je, da je Grekulović njegovo poročilo osebno odnesel Veljoviću, dan za tem pa je bil prisiljen v pokoj.

ARETACIJE

»Bil sem vodja akcije leta 2013, v kateri smo aretirali deset oseb iz več mest v Srbiji, ki naj bi prodajale evrodizel, v resnici pa je šlo za olje, in s tem so zaslužile 800 milijonov dinarjev (približno 6,5 milijona evrov). Nato sem v teku privatizacije v Nišu aretiral direktorja društva, ki se je pojavil kot kupec v projektu MIN. Prejšnjo jesen sem bil vodja akcije, v kateri smo prijeli omenjenih 17 oseb,« je povedal Nebojša.

So Nebojšo umaknili, ker je bil pri svojem delu preveč uspešen? 

SUMLJIVO

Po lastnih besedah je moral dokumente o primeru poslati direktno Veljoviću. To je storil, že naslednji dan pa je dobil sporočilo, da mu z desetim oktobrom preneha veljati delovno razmerje. »To je bila nagrada za moj trud,« je besno povedal Nebojša. Ne ve, ali je bil prisiljen v pokoj zaradi zadnjega primera, vendar sam verjame, da so ga v to prisilili zaradi aretacije direktorja društva, ki je proračun ogoljufal za 23 milijonov dinarjev (179 tisoč evrov). »Bil sem vodja dveh velikih in uspešnih akcij, v katerih smo aretirali precej ljudi in pri tem je sodelovalo ogromno policistov. Edina logična razlaga, ki jo vidim, je ta, da sem bil namenoma umaknjen iz policijskih vrst. Uničili so mi življenje, kljub letom predanega dela. Shujšal sem za deset kilogramov, imam tudi tri mladoletne otroke, moja žena ni zaposlena. Ker nimam 40 let delovne dobe, bom dobil izjemno nizko pokojnino,« je bil ogorčen inšpektor.

Inšpektor Nebojša Blagotić:"Edina logična razlaga, ki jo vidim, je ta, da sem bil namenoma umaknjen iz policijskih vrst."

NEPRAVILNOSTI NISO POTRJENE

Milorad Veljović je na očitke odgovoril le, da se ne spominja vseh posameznih primerov in da ni prava oseba, da bi lahko podal odgovore. Dodal je, da je za upokojevanje zadolžen načelnik niške policije Grekulović. Slednji pa na očitke ni odgovarjal. Odzval se je tudi policijski minister Nebojša Stefanović, ki je dejal, da primer trenutno preverjajo. »Vedno ko pride do pritožbe, te jemljemo z vso resnostjo. Do zdaj nismo ugotovili nobenih nepravilnosti,« je povedal.