Protesti

Grki sporočajo: "Dol z varčevalno giljotino za naše pokojnine"

G.G./STA
8. 5. 2016, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ulicah Aten se je znova zbralo ljudstvo. Nezadovoljni so zaradi predvidenih rezov na področju pokojnin in povečanju davka na dohodek.

Profimedia
Grki nočejo več varčevalnih rezov.

"Dol z varčevalno giljotino za naše pokojnine," je bilo zapisano na transparentih, ki jih je pokazala grška televizija. V Atenah in Solunu skupaj se je po podatkih policije zbralo skoraj 15.000 ljudi.

Proti varčevalnim ukrepom v višini 5,4 milijarde evrov protestirajo tudi sindikat javnih uslužbencev ter krovne organizacije zasebnega sektorja. Center Aten je za promet večinoma zaprt, v mestu pa so okrepili navzočnost policije, čeprav je protestnikov bistveno manj, kot jih je bilo na februarskih protestih, ko se je samo v Atenah v shodu proti reformam združilo 40.000 ljudi.

Parlament naj bi o načrtovani pokojninski reformi in davku na dohodek glasoval danes pozno zvečer. Poslanci bodo odločali o prihrankih na področju pokojnin v višini 1,8 milijarde evrov, poleg tega pa naj bi se v državno blagajno steklo še 1,8 milijarde evrov od zvišanih davkov. V kasnejši fazi naj bi parlament odločal tudi o zvišanju posrednih davkov v višini 1,8 milijarde evrov.

Gre za velik del svežnja reformnih ukrepov, ki so ga grške oblasti dorekle s posojilodajalci kot pogoj za novo pomoč. Vlada premierja Aleksisa Ciprasa ima sicer v 300-članskem parlamentu tesno večino s 153 poslanci.