Slovenija

Zahteve zdravnikov so težke 100 milijonov evrov

STA/M.J.
18. 3. 2016, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predstavniki vlade in zdravniških sindikatov so se začeli pogajati o spremembi kolektivne pogodbe. Včeraj so določili poslovnik pogajanj. Sestajali se bodo vsak teden. Tako se bodo v torek začeli pogajati tudi o zahtevah sindikatov, ki so težke okoli 100 milijonov evrov. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin napoveduje trda in zahtevna pogajanja.

STA
Kuštrin je javnosti pojasnil, da je njegov mercedes stal le 29.000 evrov.

"Pogajanja bodo, kot so bila trda, zahtevna. Obe strani sta trdno odločeni doseči svoj cilj - mi čim več, oni nam dati čim manj," je po koncu današnjega srečanja dejal predsednik najštevilčnejšega zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Ob tem upa, da se ta pogajanja "ne bodo končala s stavko ali kakšnimi izrednimi razmerami, ampak s podpisom nove kolektivne pogodbe".

Kuštrin pravi, da kart ne skrivajo. "Absolutno so naša prioriteta standardi in normativi. Kart tudi ne skrivamo glede zahteve po odpravi omejitve, po kateri ne moremo višje od 57. plačnega razreda," je pojasnil. Pri tem je opozoril, da bi morali odpraviti takšno omejitev tudi za ostale javne uslužbence, ne samo za zdravnike. Uvrstitev v plačni razred, višji od 57., je danes možna le politikom in funkcionarjem, je poudaril.

A ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pri pogajanjih glede tarifnega dela sistema plač v javnem sektorju, vprašanja nagrajevanj in variabilnega dela plač ni dobila mandata vlade. Kot je danes dejala, se bo lahko pogajala v okviru danes veljavne zakonodaje, da ne bi "prejudicirali v prihodnje, kakšne bodo te spremembe".

Kuštrin se zaveda, da ministrica pri tem nima pooblastil, zato se bodo pogajali z vlado "zlepa ali zgrda". "Tudi avtorji zakona priznavajo, da je zakon nestimulativen, uvaja uravnilovko. To bo eden od najtrših orehov," je dejal.

Od svojih zahtev, ki so težke okoli 100 milijonov evrov, zdravniki ne bodo odstopali, napoveduje Kuštrin. "Z ustreznim bojem proti korupciji bi teh 100 milijonov evrov dobili v letu dni. Vemo pa, da ima vlada težave z upravljanjem države. Ker ni nobenih reform, tudi denarja ni. Zato smo pripravljeni nekoliko potrpeti z realizacijo zahtev," je dejal.

Tako v poslovnik, ki so ga danes sprejeli, niso uvrstili člena, ali se bodo pogajali v okviru obstoječe zakonodaje, kar je predlagala vladna stran. Ker "to pomeni, da bi vnaprej pristali v to, da se sistem plač ne bo spremenil," so se sindikatu temu uprli.

So se pa v okviru poslovnika dogovorili, da se bodo sestajali vsak teden, prvi sestanek imajo že v torek.

Poleg Fidesa bosta v pogajanjih sodelovala tudi Sindikat zobozdravnikov Slovenije Dens in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um pa se je iz njih izločil, saj se niso mogli poenotiti v tem, da bi družinski zdravniki v začetku delovne poti izhajali iz istega plačnega razreda kot ostali specialisti medicine. Danes izhajajo iz dveh plačnih razredov nižje. Zato v Praktik.umu računajo na ločeno kolektivno pogodbo.