Svet

Bo avtomobilski salon ogrozil pogajanja za končanje vojne v Siriji?

STA
8. 3. 2016, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsebinski pogovori na novem krogu pogajanj za končanje vojne v Siriji se bodo v Ženevi začeli v ponedeljek, 14. marca, je danes sporočila tiskovna predstavnica posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture.

Reuters

De Mistura je sicer dejal, da se bo nov krog posrednih pogajanj med vojskujočimi stranmi v Siriji uradno začel v sredo, vendar se verjetno ne bodo takoj resno lotili pogovorov.

Njegova tiskovna predstavnica Jessy Chanine je potrdila, da je načrt, da se pogovori začnejo v sredo popoldne. Po njenih besedah je de Mistura pripravljen sprejeti vse udeležence na ta dan in imeti pripravljalna srečanja pred vsebinskimi pogovori.

Ob tem je sicer opozorila, da je ta teden logistično zelo zapleten, ker v Ženevi poteka avtomobilski salon, zaradi katerega so vsi hoteli v mestu polni. Poleg tega ne bodo vsi udeleženci prispeli na isti dan.

"Odposlanec bo vseeno začel vsebinska srečanja s s tistimi, ki bodo v Ženevi, najkasneje 14. marca," je pojasnila.

Združeni narodi želijo oživiti mirovne pogovore o Siriji, ki so propadli minuli mesec. Žarek upanja vliva dober teden trajajoča prekinitev ognja, s katero se je prvič po skoraj petih letih vojne krepko zmanjšalo nasilje.