Slovenija

Rudarji tik pred uporom

Polona Krušec
8. 3. 2016, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razočarani zaposleni v rudniku živega srebra v Idriji ne morejo več prenašati ignorantstva oblasti. Če ta ne bo poskrbela za trajno rešitev financiranja rudnika, bodo prisiljeni ukrepati.

RŽS
Rudarji iz Idrije ne bodo sedeli križem rok, ampak se bodo borili za rudnik in svoja delovna mesta.

Delavci v idrijskem rudniku so se odločili, da morajo nekaj ukreniti zoper neodzivnost in neukrepanje pristojnih, ki bi morali poskrbeti za financiranje rudnika v likvidaciji. »Odločili smo se, da Vladi RS do 15. marca ponudimo čas za najdbo rešitve glede financiranja vzdrževanja rudnika. Če se to ne bo zgodilo, bo polovica delavcev dala odpoved,« nam pojasni eden od rudarjev.

Sporočilo vladi

»Če bo do odhoda delavcev prišlo, bo resno ogroženo vzdrževanje rudnika in črpanje vode, saj ekipa, ki bo ostala, sama ne bo zmogla izvajati vseh dejavnosti v rudniku,« še pove rudar in doda, da če ne bo črpanja, obstaja neposredna nevarnost za Idrijo. Tudi Unescov urad v Parizu bodo opozorili na dogajanje pri njih. Menijo, da bi to vladi moralo dati misliti in da naj bi ti pritiski zadostovali, da se zadeva premakne z mrtve točke.

RŽS
Ta črpalka, ki jo upravljajo rudarji, pomeni varnost. Če bodo dali odpoved, vode iz rovov ne bo več imel kdo črpati.

»To delo opravljamo že vse življenje in radi to počnemo. Situacija, v kateri smo, je težka; ni plač, prihodnost rudnika je nedorečena. Odnos države – njihova ignoranca – nas jezi in obremenjuje, prav tako pa naše družine. Na srečo so naši zakonski partnerji zaposleni in je pri hiši vsaj en prihodek, a ena plača velikokrat pomeni životarjenje,« razmere, v katerih delajo in živijo, povzame predstavnik rudarjev.

Čeprav ne prejemajo plač, rudarji še delajo, a ima njihova dobra volja meje.

Ogroženo bo mesto

O nameri delavcev v rudniku je obveščen tudi Marko Cigale, likvidacijski upravitelj idrijskega rudnika, ki pove, da sicer ni pristaš pritiska in dajanja ultimatov in da bi raje videl, da bi se našla kakšna druga pot, prek katere bi si Idrija in Ljubljana dali roki. »A dejstvo je, da država res ni še nič storila in da je vzdušje, kakršno je,« komentira.

STA
Likvidacijski upravitelj Marko Cigale si želi, da bi si Idrija in Ljubljana lahko podali roki brez izvajanja pritiskov.

»Če bodo rudarji res odšli, kar je njihova pravica, saj če dvakrat zaporedoma ne dobijo plače, lahko odpovedo pogodbo, v rudniku ne bo mogoče izvajati rednega delovnega procesa. To pa pomeni, da ne bo vzdrževanja in črpanja. Nivo vode v rovih se bo tako dvigoval, kar se lahko pozna na stabilnosti, zato obstaja nevarnost, da taka situacija ogrozi mesto,« likvidacijski upravitelj obrazloži resnost stanja.

Arhiv Svet
To je fotografija danes že potopljenega XI. obzorja idrijskega rudnika. Ali taka usoda čaka tudi druge rove pod mestom?