Slovenija

ŠOU v Ljubljani ostaja v rokah študentov

nn
11. 3. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pod fotografijo Roka Likoviča, predsednika ŠOU v Ljubljani, je zapisano, da “veseli Žalčan /…/ predlaga protipravne spremembe ustroja ŠOUL, ker kot lutka le slepo izvaja navodila iz zakulisja.” Izjava je na več mestih neresnična, obtožbe pa so neutemeljene.

Arhiv Svet24

Spremembe aktov ŠOU v Ljubljani niso protipravne, temveč so v skladu z zakonodajo Republike Slovenije, še posebej z Zakonom o skupnosti študentov, ki ureja področje študentskega organiziranja v Sloveniji in s Študentsko ustavo, krovnim aktom Študentske organizacije Slovenije. Rok Likovič sicer prihaja iz Celja.

V članku je zapisano tudi, da “seje organov ŠOUL po novem ne bi bile več javne, organizacija pa prav tako ne bi bila več zavezana zakonu o dostopu informacij javnega značaja (ZDIJZ)”. Seje organov ŠOU v Ljubljani ostajajo še naprej javne, omenjene spremembe pa predlogi sploh niso zajemali. Prav tako je ŠOU v Ljubljani še vedno zavezana ZDIJZ, način posredovanja teh informacij pa je bil sprejet na 26. redni seji z Navodili o izvajanju posredovanja informacij javnega značaja.

V članku je omenjeno še, da “voljeni predstavniki študentov po novem ne bodo več imeli vpogleda v pogodbe, ki jih v njihovem imenu sklene direktor”. Tudi to ne drži, saj se členi, ki študentskim poslancem dovoljujejo vpogled v pogodbe, niso spreminjali. Študentski predstavniki bodo tako še naprej lahko nadzirali delo direktorja.