Svet

Lokalni šerif organizira divji lov na migrante

G.G.
11. 3. 2016, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na območju bolgarskega mesta Jambol se je vzdignil 29-letni Dinko Valev, samooklicani lovec na nezakonite migrante, ki z nekakšnimi vaškimi milicami organizira divji lov na prebežnike.

Facebook
Dinko Valev je za bolgarsko televizijo povedal, da je začel patruljirati potem, ko so mu migranti hoteli ukrasti motor, pri tem pa so vpili »Alah«.

Facebook
Dinko Valev in njegovi lovci na migrante.

Začel je s skupino somišljenikov, v zadnjih tednih pa se mu je »posel« tako razmahnil, da je nabavil že dve oklepni vozili, s katerimi nadzira ozemlje v bližini bolgarsko-turške meje. Pravi, da ga pri njegovem početju podpira lokalno prebivalstvo, od bolgarske vlade pa zahteva celo plačilo za vsakega ujetega migranta.

Valev je brezkompromisen. Njegove skupine odhajajo na lov z motorji, oklepniki, konji in psi. Ko migrante ulovi, jih preda policiji. Njegove akcije se mu ne zdijo nehumane, nasilne, saj jih dojema kot obliko športa.

Popolnoma drugačen pogled na njegov »šport« imajo humanitarne organizacije. Helsinški monitor za človekove pravice od policije zahteva, da prekine sodelovanje z Valevom. Po njihovem mnenju je 29-letnik kriminalec, ki napada moške, ženske in otroke, ne glede na to, od kod prihajajo. Ob tem navajajo njegovo hvaljenje, da je migrante večkrat prisilil, da ležijo na zemlji, medtem pa jim on grozi s smrtjo.

Kritike niso omajale podpore Valevu. Na njegovi facebook strani se množijo pisma podpore, za nekatere je Dinko celo narodni heroj. »Potrebujemo več ljudi, kot je Dinko, člane Helsinškega monitorja pa moramo strpati v zapor,« se glasi eden od zapisov.