Svet

Tožilstvo zahteva pripor za bivšega predsednika

STA
11. 3. 2016, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brazilsko tožilstvo je v četrtek zahtevalo aretacijo bivšega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve. Tožilstvo v Sao Paulu za Lulo, proti kateremu je bila v sredo vložena obtožnica zaradi pranja denarja, zahteva "preventivni pripor" do zaključka postopka.

STA
Nekdanji predsednik Luiz Inacia Lule da Silva.

Zdaj je na vrsti sodnik, ki se mora odločiti, ali bo potrdil obtožnico proti vplivnemu bivšemu predsedniku in zanj odredil pripor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo očita Luli, da je kršil javni red, ker je minuli petek, ko so ga preiskovalci zaslišali zaradi obtožb o korupciji, pozval svoje privržence k množičnim protestom.

Kot je zapisalo tožilstvo, je pripor za Lulo potreben za napredovanje primera, saj je nazorno pokazal, da se je zaradi statusa bivšega predsednika sposoben postaviti nad zakone. Ob tem je dodalo, da Lula v nobenem primeru ne sme spodbujati prebivalstva, naj se upre preiskavi tožilstva, policiji ali odločitvam pravosodnega sistema.

Tožilstvo trdi, da je Lula skrival lastništvo luksuznega trinadstropnega stanovanja v obmorskem letovišču Guaruja, ki naj bi ga dobil kot podkupnino od družbe OAS, vpletene v obsežno korupcijsko shemo, v središču katere državno naftno podjetje Petrobras.

Vodilni v Petrobrasu so domnevno sprejemali podkupnine v zameno za pogodbe velikim gradbenim podjetjem in drugim družbam, ki so nato naftnemu podjetju zaračunavali preveč. V tej shemi so sodelovali politiki iz več strank, tudi številni visoki predstavniki vladajoče Delavske stranke. Lula je doslej najvidnejši posameznik, ki se je ujel v mreže preiskovalcev.

Odvetnik nekdanjega predsednika je zatrdil, da Lula ni lastnik stanovanja in da je to dokazal s predložitvijo ustreznih dokumentov. Tožilstvo po drugi strani trdi, da imajo dokumente in številne priče, ki potrjujejo, da je Lula oz. njegova družina pravi lastnik stanovanja.

Lula je bil predsednik države med letoma 2003 in 2010, a je še vedno eden najvplivnejših ljudi v Braziliji.