Svet

Ne jagodni bonboni, temveč smrtno nevarna droga!

Lara Jelen/revija Zarja
11. 3. 2016, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zadnjih letih naj bi se po Evropi razširila nova smrtonosna droga, ki naj bi jo ponekod prodajali celo po šolah. Poimenovali so jo jagodni metamfetamin, saj naj bi bila podobna jagodnim žele bonbonom in naj bi dišala po jagodah. Vendar pa nekateri viri trdijo, da v resnici sploh ne obstaja in da gre za lažni preplah. Kdo ima prav?

Droga, s katero naj bi imeli največ težav v Nemčiji, Veliki Britaniji, pa tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Ameriki, naj bi po nekaterih navedbah našla pot tudi do Slovenije. Videti je precej nedolžno, saj ima obliko jagodnega žele bonbona in tudi v resnici diši po jagodah. Gre za sintetično drogo, ki naj bi bila še nevarnejša od kokaina in heroina. To sicer velja za vse vrste metamfetamina, ki je že star znanec slovenske policije.

Droga zombijev

Jagodni metamfetamin imenujejo tudi droga zombijev. Njeni dolgoletni uživalci namreč fizično in psihično povsem propadejo, mnogi umrejo. Primerjajo jo z eno najsmrtonosnejših drog, tako imenovanim krokodilom. Smrt je, kot je bilo slišati od nekaterih odvisnikov, prava odrešitev, saj je vse tisto, kar se dogaja vmes, zanje neznosno. A tudi smrt je zelo počasna in mučna. Nič čudnega torej, da je tretje ime te droge droga iz pekla. 

Ostaja torej vprašanje, ali jagodni metamfetamin resnično obstaja ali je nemara zgolj mit, s katerim želijo prestrašiti že tako preplašene starše. Slednje bi nam bilo vsemu navkljub precej ljubše, pa vendar previdnost ni nikoli odveč. 

V Angliji in Nemčiji so jo prodajali celo po šolah! 

Na spletu najdemo podatke o tem, da so v Angliji in Nemčiji jagodni metamfetamin preprodajali kar po šolah. Zaradi tega starši še temeljiteje opozarjajo svoje otroke, naj od tujcev nikoli ne jemljejo kakršnihkoli bonbonov ali drugih sladkarij.

Slovenska policija je še ni zaznala

A tu je še ena plat zgodbe, ki pravi, da jagodni metamfetamin v resnici sploh ne obstaja in da se je novica razpasla po spletu zgolj z namenom ustrahovanja. Zato smo vprašali na Generalno policijsko upravo Slovenije, ali so se že srečali z njo. Odgovorili so, da so že večkrat obravnavali najdbo metamfetamina, z jagodnim metamfetaminom pa še niso imeli opravka. »Če imate v mislih metamfetamin, ki mu je dodana aroma jagod ali pa ima barvo oziroma obliko jagod, tega še nismo obravnavali,« je povedal Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete.

Privoščiti si je ne more vsak

V vsakem primeru so droge v obliki bonbonov veliko dražje od pravih sladkarij. Po podatkih Policijske uprave Ljubljana se cena za gram metamfetamina giblje med 50 in 250 evri. Sliši se veliko, vendar odvisniki znajo najti pot do denarja. Zato starši, bodite pozorni, če vam doma začnejo izginevati stvari in denar, ter hitro ukrepajte, če ugotovite, da je vaš otrok odvisen od (jagodnega) metamfetamina, saj je zdravljenje te odvisnosti izredno težko in naporno.

Posledice uživanja metamfetamina

Vse posledice, ki jih povzroča uživanje (jagodnega) metamfetamina, dolgoročno vodijo v popoln telesni propad in smrt. Sicer pa se ob uživanju te droge pogosto pojavijo izpuščaji in mehurji, anoreksija, dehidracija in mnoge psihične težave, od razdražljivosti do depresije, halucinacij, motenj spanja in paranoje.

Droga mnogih oblik

Metamfetamin se na črnem trgu prodaja v različnih oblikah, belih kristalih, prahu, kapsulah, tabletah in, če jagodni metamfetamin obstaja, tudi v obliki bonbonov. Odvisniki drogo uživajo oralno, z vdihavanjem skozi nos, s kajenjem ali si ga vbrizgavajo.

Kakšna je razlika med amfetamini in metafetamini?

Na Drogartu pojasnjujejo, da so metamfetamini, povedano poenostavljeno, malce spremenjeni amfetamini. Metamfetamin povzroči fizično in psihično odvisnost precej hitreje kot amfetamin. Ima tudi močnejše (in dlje trajajoče) učinke ter je mnogo dražji. V čisti obliki ga poznamo kot bele kristale, lahko pa je tudi v obliki praška, tablet in kapsul. Ker je močnejši, jasno povzroča tudi hujše težave. Podobno kot pri ekstaziju obstaja nevarnost vročinskega udara, do njega pride še hitreje kot pri ekstaziju. Velika je verjetnost za poškodbe možganov, odpoved ledvic ter srčno in možgansko kap.