Črna kronika

Sodišče oprostilo četrtega v zadevi Škrbić

STA
11. 3. 2016, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je po poročanju medijev zaradi pomanjkanja dokazov oprostil četrtega obtoženega sodelovanja pri ugrabitvi 32-letne Zorice Škrbić iz Ljubljane. Milan Trivković je bil eden od četverice obtoženih v tej zadevi, po izreku sodbe pa so ga izpustili iz pripora. Tožilka je na sodbo že napovedala pritožbo.

STA
Obtoženi Milan Trivković.

Trivković je bil zaradi domnevne vpletenosti v ugrabitev 32-letne Ljubljančanke Zorice Škrbić v priporu od novembra 2014, svojo krivdo pa je vseskozi zanikal. Po poročanju Dnevnika je Trivković v zaključnem govoru povedal, da z očitanim kaznivim dejanjem nima nič, sicer bi priznal že na začetku, ko mu je tožilstvo predlagalo nizko kazen.

Arhiv Svet24
Zorica Škrbić

Sporazum o priznanju krivde so sicer že na predobravnavnem naroku s tožilko podpisali Željko Petrović, ki ga je sodni senat obsodil na 15 let zapora, Blagoje Sazdov, ki je bil obsojen na 14 let zapora, in Senad Livadić, ki je bil obsojen na dve leti in tri mesece zapora. Kazni prestajajo v zaporu na Dobu.

Tožilka Mateja Gončin je Trivkoviću očitala, da je pred ugrabitvijo Škrbićevo kar nekaj časa opazoval, da bi se druščina seznanila z njenimi življenjskimi navadami. Prav tako naj bi ugrabljeno z alfo romeo prepeljal del poti do gozda, kjer sta jo Petrović in Sazdov mučila.

Kot je še poročal omenjeni časnik, je Gončinova opozorila na pričanje žrtvine mame, da je pred ugrabitvijo najmanj dvakrat videla moškega v beli alfi, ki je opazoval njihovo stanovanje. Na sojenju ga je prepoznala v Trivkoviću.

Prav tako je po besedah tožilke Trivkovića z belo alfo povezala anonimna priča številka 100. O obtoženem naj bi sicer vedela še več, a tega na sodišču ni razkrila, ker se je bala maščevanja. Pred zaslišanjem je namreč izvedela, da se zanjo zanimajo neznanci, in bila je prepričana, da se bodo znesli nad njo, če bo obtoženega obremenila.

Enako naj bi bilo z anonimno pričo številka 88, ki jo je po tistem, ko je dobila vabilo na obravnavo, pretepel neznanec. Najprej jo je udaril po obrazu, ko je padla na tla, pa je prejela še dva udarca v trebuh. Ko je mimo pripeljal avto, je napadalec pobegnil. Čez nekaj dni so jo hoteli še povoziti z avtom, a se je pravočasno umaknila.

Zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je medtem dejal, da tožilka igra na čustvene strune in tudi da ga je strah dneva, ko se bodo izrekale sodbe, ki bodo všečne in populistične. Dodal je, da obrambna ni le dokazala, da obstaja razumen dvom, pač pa tudi, da obtoženi ni kriv.

Gončinova iz specializiranega tožilstva, ki je za Trivkovića predlagala osem let zapora, je že napovedala pritožbo na višje sodišče.

Škrbićevo so ugrabili 26. junija lani v središču Ljubljane, jo odpeljali v gozd, kjer so jo priklenili za drevo ter jo vso noč mučili. Zelo hudo poškodovano so odvrgli v Podpeči. Padec je povzročil še dodatne poškodbe in ženska je umrla na kraju dogodka.