Slovenija

Pahor z nekdanjimi ustavnimi sodniki o postopku imenovanja novih sodnikov

STA
11. 3. 2016, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se bo pred začetkom uradnih postopkov imenovanja novih sodnikov ustavnega sodišča danes z nekdanjimi ustavnimi sodnicami in sodniki posvetoval o načinu vodenja postopkov imenovanja novih sodnikov tako, da bi imel državni zbor možnost izvoliti najboljše kandidatke in kandidate.

STA
Borut Pahor

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, bo Pahor v enem letu predlagal šest novih ustavnih sodnikov oziroma sodnic. Letos in prihodnje leto se namreč iztečejo devetletni mandati dvema tretjinama od devetih sodnikov, in sicer Miroslavu Mozetiču, Marti Klampfer, Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču.

Zakon o ustavnem sodišču predsedniku republike nalaga, da po obvestilu o izteku mandata in po objavi javnega razpisa oblikuje predlog kandidature za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča in ga posreduje državnemu zboru v izvolitev.

Za ustavnega sodnika je lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj štirideset let. Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo devetih let in ne morejo biti ponovno voljeni. Predsednico oziroma predsednika ustavnega sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe za dobo treh let.

Funkcija sodnika ustavnega sodišča je sicer ena najpomembnejših visokih državnih funkcij, so zapisali v uradu predsednika republike.