Policisti in uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) so zaradi sumov o kršitvi delovne zakonodaje v četrtek opravili preiskavo v podjetju Marof Trade iz Loške doline. Delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, naj bi izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih.

V preiskavi, ki se je zavlekla do tretje ure zjutraj, sodelovalo okoli 60 policistov in uslužbencev Fursa.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da je za informacije o preiskavi pristojen Furs. Tam so potrdili, da je do preiskave prišlo, podrobnosti pa niso mogli pojasniti zaradi davčne tajnosti.

Kasneje so v sporočilu za javnost pojasnili, da je v noči na danes nekaj več kot 50 uslužbencev mobilnih oddelkov in inšpektorjev Fursa ob pomoči policije v okviru nadzora nad gospodarsko družbo v Loški dolini preverjalo morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje. V času nadzora je bilo v nočni izmeni podjetja na delovnem mestu približno 60 delavcev, med katerimi je bilo veliko tujih državljanov.

Na Fursu so se za nadzor, kot so zapisali, odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile v omenjeni gospodarski družbi. Po prvih informacijah so bili v tej akciji potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi.

Na podlagi zbranih dokazov s terena bodo prvi zaključki znani konec prihodnjega tedna, na tej podlagi pa bodo izvedeni konkretni ukrepi, še pravijo na Fusru.

Delali so tudi po 12 ur dnevno vključno s sobotami, grozili so jim z odpovedmi in prepovedjo odhoda domov ter zniževali plače, a so jih delavci zaradi strahu policiji prijavili šele, ko so dejansko ostali brez zaposlitve.

Pri dosedanjih nadzorih so inšpektorji ugotovili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, izplačila plače in regresa ter vročanja pogodb o zaposlitvi. Nepravilnosti so med drugim ugotovili tudi glede prijavljanja v obvezna socialna zavarovanja in zagotavljanja počitka.