Slovenija

Brez razvoja Alpine kmalu ne bo več

STA
19. 2. 2016, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predstavniki sindikatov in zaposlenih v Alpini so prepričani, da program prestrukturiranja priznanega proizvajalca športne obutve iz Žirov, ki ga je pripravilo novo vodstvo v sodelovanju z zunanjimi svetovalci, ni prava rešitev za dolgoročni obstoj podjetja. Če bodo uničili razvoj in odpuščali, Alpine kmalu ne bo več, opozarjajo.

Alpina
Alpina

Iz Alpine so prejšnji teden sporočili, da jih po uspešno izpeljani prisilni poravnavi v lanskem letu in reorganizaciji prodajnih aktivnosti ter redefiniranju razvoja novih kolekcij zdaj čakajo intenzivni ukrepi za znižanje proizvodnih stroškov. Število zaposlenih nameravajo zmanjšati za največ 55, racionalizacijo pa bodo najprej izvedli na področju razvoja in izdelave vzorcev obutve.

Delavci so prepričani, da to ni prava rešitev, bojijo pa se tudi, da bi lahko brez dela ostalo veliko več ljudi, tudi 100 ali več, saj imajo informacije o visokih rezervacijah za odpravnine delavcem. Nasprotujejo tudi selitvi dodatnega dela proizvodnje v BiH, kar naj bi bil cilj vodstva. "Začrtana sanacija je poguba za Alpino," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman.

Gre Alpina po poti Peka? 

Rozman je prepričan, da ne hodijo po poti Peka, ki je pristal v stečaju, a je lahko končni rezultat zelo podoben. V Peku so se ves čas ukvarjali z notranjimi težavami, ni jim uspelo pripraviti uspešnega poslovnega modela, medtem ko ima Alpina po njegovem mnenju jasno vizijo in je pri poslovanju uspešna. Ves čas se je prilagajala razmeram na trgu in število zaposlenih že občutno znižala.

Rozman izvirni greh vidi v neuspešnem poskusu menedžerskega prevzema "na slovenski način", do katerega je prišlo v preteklosti. Nepoplačano posojilo je v bankah pustilo luknjo, Alpina pa je posledično pristala v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), je povzel Rozman. Sumi tudi, da je draga in po mnenju delavcev nepotrebna svetovalna družba Admetam, ki sodeluje z novim vodstvom Alpine, povezana z DUTB.

Tudi predsednik sindikata v Alpini Roman Miklavčič je poudaril, da začrtani program ni dopusten. Pripravili so peticijo, ki jo je podpisalo že 299 zaposlenih. Z njo sporočajo, da se ne strinjajo z načrtom prestrukturiranja na ramenih delavcev, in pozivajo, naj odgovorni načrt še enkrat preučijo. Prihodnji teden so pripravljeni tudi na sestanek. "Proizvodnja in razvoj morata ostati v Žireh. Če bomo to uničili, naslednje leto ne bo več Alpine," je opozoril.

Predsednik sindikata KNSS - Neodvisnost Alpina Žiri Nijaz Šehić je poudaril, da zaposleni podpirajo spremembe, vendar ne tako drastičnih. Želijo si mehkih odpuščanj, ki bi jih razpotegnili čez več let. Alpina bo prihodnje leto praznovala 70. obletnico, Šehić pa si želi, da bi takrat res praznovali in da bi Alpinin smučarski čevelj znova zmagoval v svetovnem pokali.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da se razvitejša Evropa trudi okrepiti industrijo, saj se zaveda, da brez industrije in industrijskih podjetij ne bo napredka. "Vsa Evropa tudi ve, da brezposelnost ne bo premagana, če ne bomo ohranili in krepili industrijskih podjetij. Samo pri nas ni tega spoznanja," je poudaril.

Spomnil je, da proizvaja Alpina odlične čevlje za tek na smučeh. "30 odstotkov svetovne proizvodnje teh čevljev prihaja iz Alpine. To je visoka številka, visoka pa je zaradi kakovosti in znanja," je dejal Semolič in opozoril, da v takšni delovnointenzivni panogi ne more biti visokega dobička, so pa delovna mesta. "Podjetje ne sme iti v stečaj," je sklenil.