Slovenija

Armalova blagovna znamka v prvem poskusu brez novega lastnika

STA
19. 2. 2016, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stečajnemu upravitelju družbe MLM Storitve, enega od propadlih hčerinskih podjetij Mariborske livarne Maribor (MLM), Marku Butinarju na današnji prvi dražbi ni uspelo najti kupca za nekoč priznano blagovno znamko sanitarnih izdelkov Armal. Izklicno ceno, ki so jo na dražbi zniževali, je sicer postavil pri 4,25 milijona evrov.

STA
Nekoč največje industrijsko podjetje v Mariboru je s prenosom terjatev konzorcija državnih bank pristalo v skoraj 100-odstotni lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Kot je za STA po dražbi povedal Butinar, se je na dražbo prijavil en sam dražitelj, in sicer Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), a je dražbo sam prekinil pri 1,7 milijona evrov oziroma polovici likvidacijske vrednosti, kolikor bi zanj še bila sprejemljiva cena. S prodajo bo nadaljeval, bodisi z novo dražbo ali drugačnim načinom prodaje kot je nezavezujoče zbiranje ponudb, o čemer se bodo morali odločiti upniki in sodišče.

"Zanimanje za to blagovno znamko je, zato sem pričakoval kakšnega dražitelja več. Ne vem pa, po kakšni vrednosti so pripravljeni to kupiti. To se bo pokazalo pri nadaljnjih prodajah," je pojasnil Butinar in dodal, da je razlog za dolgo obdobje od stečaja podjetja do prve dražbe, ki gotovo znižuje atraktivnost ponujene blagovne znamke, urejanje pravnih razmerij, saj so MLM Storitve razpolagale samo z nacionalno registracijo znamke, medtem ko je bila imetnik mednarodne registracije Mariborska livarna Maribor (MLM).

Ker je bilo že pred prvo dražbo zelo verjetno, da ta ne bo uspešna, je mariborsko sodišče s soglasjem ločitvenih upnikov, NKBM in Abanke, že pred tem odločilo, da lahko stečajni upravitelj dražbo večkrat ponovi. NKBM je sicer v stečajnem postopku prijavila za skoraj osem milijonov, Abanka pa za 1,5 milijona evrov terjatev.

Armal sicer predstavlja uveljavljeno blagovno znamko predvsem na območju nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope, deloma pa tudi na območju Evropske unije.

Družba MLM Storitve je šla v stečaj junija 2013, dva meseca po še dveh hčerinskih podjetjih MLM - Armal in Sanitec. Šlo je za invalidsko podjetje, ki se je ukvarjalo s poslovnimi in proizvodnimi storitvami za ostala podjetja znotraj skupine MLM, hkrati pa je bilo lastnik blagovne znamke Armal.

Nekaj mesecev po stečaju Armala so nekdanji zaposleni s pomočjo mariborske občine in Delavske hranilnice skušali obuditi proizvodnjo z ustanovitvijo delavske zadruge, a to ni uspelo. Pozneje je kupca za poslovno nepotrebno premoženje z mednarodnim razpisom iskala tudi MLM, za kar je najela dunajsko svetovalno agencijo. A za nakup celega programa kupca niso uspeli najti, zato so se odločili za delno razprodajo teh opuščenih programov, ki se nanaša na odprodajo preostanka zalog in nepotrebnih strojev.