Slovenija

Delavci Peka v stečaju začeli prejemati odpovedi

STA
26. 1. 2016, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Delavci tržiškega Peka so po četrtkovem začetku stečajnega postopka danes začeli prejemati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Kot je pojasnila stečajna upraviteljica, bodo tako lahko čim prej začeli urejati svoj status na zavodu za zaposlovanje, saj možnosti za nadaljevanje poslovanja v stečaju ni. Danes v proizvodnji zaključujejo še zadnja dela.

sta
4,4 milijona evrov bi Peko potreboval za preživetje.

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše je povedala, da bo odpovedi prejelo vseh 156 zaposlenih. Danes jih prejemajo predvsem zaposleni v proizvodnji, drugi pa jih bodo prejeli v četrtek. Takoj po začetku stečajnega postopka je namreč preverila stanje v podjetju in ugotovila, da ni možnosti za nadaljnje poslovanje v okviru stečajnega postopka.

"V Peku je stanje je tako, da ni obratnega kapitala in ni možnosti za nadaljnje poslovanje. Zato smo se tudi odločili, da delavcem takoj odpovemo pogodbe, da lahko čim prej začnejo urejati svoja razmerja na zavodu za zaposlovanje," je pojasnila Tamšetova.

Predstavniki območne enote Zavoda RS za zaposlovanje so se v ponedeljek že srečali z delavci in jim pojasnili, kakšni so nadaljnji postopki glede vpisa v evidenco brezposelnih in priprave zaposlitvenega načrta ter izplačila nadomestila za brezposelnost.

Delavci Peka so brez plače vse od novembra, pa tudi sicer njihove plače niso bile visoke. Ker so bili številni proizvodni delavci vse od aprila na čakanju, so bile plače zato še nižje od minimalnih. Mnogi so se znašli v hudi finančni stiski. Še huje je za tiste družine, kjer sta oba zakonca zaposlena v Peku.

"Šli bomo na zavod. Večinoma smo starejši, več ali manj stari okoli 50 in več let. Celo življenje smo praktično pustili tukaj in zdi se mi, da smo kar trajno nezaposljivi," je dejala predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang, ki je v Peku delala skoraj 35 let.