Slovenija

Po stečaju spet v lasti škofije

P.R.
23. 1. 2016, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nedokončani cerkveni objekt v Košakih, ki se je po stečaju družbe SCT večkrat znašel na dražbah, je zdaj vendarle spet povsem v rokah mariborske župnije Košaki. Kot je potrdil župnijski upravitelj Igor Novak, jim je s pomočjo vernikov iz vse Slovenije uspelo zbrati 305 tisoč evrov, kolikor so potrebovali za odkup terjatev.

zupnijambkosaki.si
Denar za cerkev so prispevali verniki iz vse Slovenije.

Stečajnemu upravitelju SCT Leonu Benigarju Tošiču kljub nižanjem izklicne cene lani ni uspelo prodati objekta, mu je pa septembra lani uspelo prodati terjatev do župnije, ki jo je odkupila lani ustanovljena Ustanova za Slomškovo cerkev. Rok za poplačilo se je iztekel sredi tega tedna, po besedah Novaka pa jim je denar uspelo zbrati že konec lanskega leta, tako da so svoje obveznosti poravnali 31. decembra. S tem je njihova cerkev postala povsem prosta vseh bremen. »Presenečeni smo bili nad hitrim odzivom, a to je velik dan za vse, ki smo se dve leti borili za to, da cerkev ostane v naših rokah. Denar nam je uspelo zbrati s pomočjo vernikov iz vseh slovenskih župnij in škofij, slovenskih redovnih in drugih cerkvenih ustanov, pomagali so tudi zamejci in ljudje iz držav preko luže,« je povedal Novak.

200 tisoč evrov bodo potrebovali za dokončanje objekta.

DOKONČANJE OBJEKTA

S tem pa delo košaške župnije še ni zaključeno, saj jih poleg pravno-formalne ureditve lastništva čaka dokončanje objekta. Potrebno je še veliko dela pri opremljanju in notranji ureditvi objekta, za kar bodo potrebovali še vsaj 200 tisoč evrov. Čeprav bo marsikaj odvisno od denarja, Novak računa, da bi vse skupaj lahko dokončali v letu dni. Cerkveni objekt stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je po smrti takratnega župnika s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve. Do sklenitve dogovora pa nikoli ni prišlo, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče.

PRVI NA DRAŽBI

Župnija Maribor Košaki je bila ustanovljena avgusta 1998, gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Iva Goropevška pa so začeli poleti 2008. Gre za prvi slovenski cerkveni objekt, ki se je zaradi finančnih težav znašel na dražbi.

***POUDAREK: Denar za cerkev so prispevali verniki iz vse Slovenije. CIFRA: 200 tisoč evrov bodo potrebovali za dokončanje objekta.***