Slovenija

Neposreden napad na enega od herojev Balkana?

Gabrijel Toplak
23. 1. 2016, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uradni rezultati četrtkove hišne preiskave v prostorih mestnega središča alternativne kulture Pekarna, ki je sicer v lasti mestne občine, še niso znani, neuradno pa naj bi policisti zasegli večjo količino marihuane in konopljine smole. Razprava o tem poteka tudi na družbenem omrežju.

sta
Aktivist Sanjin Jašar med preiskavo ni bil navzoč, se je pa o dogodku razpisal na družbenem omrežju.

Gabrijel Toplak
V prostorih Supernove naj bi policisti zasegli večjo količino marihuane in konopljine smole.

Mariborski policisti so v četrtek ob pomoči policijskih kolegov oziroma vodnikov službenih psov policije in kriminalističnih tehnikov, kot smo poročali že včeraj, opravili hišno preiskavo v enem od objektov lokalne skupnosti. Gre za mariborsko Pekarno, v kateri naj bi kriminalisti, še neuradno, v prostorih kluba Supernova znotraj kompleksa Pekarne Magdalenske mreže, ki naj bi ga upravljal znani aktivist Sanjin Jašar, nadvse vnet zagovornik legalizacije marihuane, ki naj bi z njo pomagal tudi bolnikom, zasegli tudi večjo količino marihuane in konopljine smole. Pridržan ni bil nihče.

IZPOVED NA FACEBOOKU

Kot smo včeraj izvedeli od sicer maloštevilnih obiskovalcev mariborske Pekarne so iz prostorov Supernove odnesli nekaj škatel. Jašar naj med preiskavo v Pekarni ne bi bil prisoten, a je bil o njej, kot je razvidno na njegovem facebooku, precej dobro obveščen. Med drugim je v objavi na svojem profilu zapisal, da je konec igre, v kateri lahko še komu pomaga.

Sanjin Jašar, aktivist: »Niti sebi več ne bom mogel pomagati, tam, kjer bom najverjetneje pristal. Seveda ni nič dokončno.«

»Niti sebi več ne bom mogel pomagati, tam, kjer bom najverjetneje pristal. Seveda ni nič dokončno, čeprav je lahko to moj zadnji zapis tukaj gor. Konec informiranja, konec izobraževanja, konec ozaveščanja in konec mic po mic. Pokončno stojim za vsem, kar sem naredil. Vedno ima človek vsaj dve izbiri in vsaj dve poti. Jaz sem izbral težjo. Pred mojo ženo, ki ni imela izbire, in čeprav sem ji skozi govoril, da jo imam najraje na svetu, sem dal prednost bolnikom. Takrat je jokala, ker je mislila, da imam raje njih kot njo. Danes tudi joče, samo zaradi druge stvari. Kakšen svet. Da ne govorim o ljudeh, ki bodo zdaj ostali brez stvari, ki jih ohranja pri življenju.« Je pa Jašar že pred meseci na facebooku objavil oglas, da išče prostovoljce, aktiviste za pomoč bolnikom. Zapisal je, da potrebuje »pralca« marihuane, asistenta za bolnike in kurirja, ki bi pri preprodajalcih nabavljala po kilogram tako imenovane trave. Potencialno zainteresirane za oglas je opozoril, da »v tem aktivizmu ni slave. Če vas 'zasačijo', ne boste dobili plakete za najboljšega humanitarca leta, ne boste dobili svojih pet minut na televiziji, dobili boste zaporno kazen in dva stavka v črni kroniki«.

Gabrijel Toplak
Vrata v Supernovo so bila včeraj zaprta, vstop pa je preprečevala tudi zaklenjena železna ograja.

ZAPISI PODPORE

Sicer pa so se včeraj na Jašarjevem facebook profilu oglasili številni podporniki. Ena od njih je zapisala, da je ta »napad« na Pekarno ob vseh ostalih problemih v Mariboru cenena poteza: »To verjetno ni toliko napad na drogo, kakor osebno na Jašarja, ki je verjetno zelo izstopajoča in zelo moteča pojava za liderje, ki si želijo čim bolj otopelo in (brez)voljno in vodljivo množico, ki nima in se pusti peljati žejno čez vodo.« Miloš Simič iz Iniciative za legalizacijo marihuane v Srbiji piše, da je bil izvršen vpad v javni prostor socialnega in kulturnega kapitala in neposreden napad na enega od herojev Balkana.