Svet

Luknja v zakonu: čez mejo s kolesom

U.K.
23. 1. 2016, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po načelu, da je Rusija pač varna država, so iz Norveške tja že poslali prvo skupino beguncev. Nekaj jih je zaradi tega zbežalo iz centra, zatočišče pa so poiskali v cerkvi.

Facebook
Vse begunce, ki so v državo prišli nelegalno, bodo vrnili v države, od koder so prišli.

Na Norveško je prek Rusije prišlo več tisoč beguncev v upanju, da bodo lahko tam tudi ostali. A norveška vlada je neomajna. Vse begunce, ki so v državo prišli nelegalno, bodo vrnili v države, od koder so prišli. To pomeni, da naj bi kmalu v Rusijo vrnili več kot 5000 beguncev.

Facebook
Temperature na meji z Rusijo padejo tudi pod –30 stopinj Celzija.

NA NORVEŠKO S KOLESI

Norveški mediji poročajo, da naj bi mnogo beguncev v državo prišlo kar na kolesih prek Rusije. Norveška vlada je povedala, da je Rusija varna država in da ni razloga, da bi ostali na Norveškem. »Ne gre za begunce, temveč ekonomske migrante,« je dejal tiskovni predstavnik vlade. Večina prebivalcev Norveške sicer takšno politiko podpira, še posebej po napadih na ženske v Kölnu.

PRVI AVTOBUS

Prvi avtobus z begunci, ki jih bodo izročili Rusiji, je odšel včeraj dopoldne, na njem naj bi bila tudi 18-mesečni dojenček in otrok z avtizmom. Norveška je sprva nameravala begunce vrniti v Rusijo kar na kolesih, saj bi se po zakonih morali vrniti na istih vozilih, kot so prišli. A temperature na meji z Rusijo padejo tudi pod –30 stopinj Celzija, zato so to opustili. Prvih 13 beguncev so tako že odpeljali v pristanišče Murmansk. Norveška nacionalna televizija je sporočila, da so vsi deportiranci imeli veljavne ruske vizume, s katerimi so nezakonito vstopili na Norveško. Težava pa je, da številnim med njimi vizumi potečejo v naslednjih nekaj dneh, zato Norveška tudi tako hiti z vračanjem teh ljudi. Z veljavnimi vizumi jih Rusija namreč mora sprejeti. Kaj se bo s temi ljudmi zgodilo, je odvisno od Rusije, ki jih bo najverjetneje vrnila v državo, iz katere so prišli.

5000 beguncev naj bi Norveška vrnila v Rusijo, vprašanje pa je, kaj bodo z njimi naredili Rusi. 

BEG

Norveški mediji poročajo, da je več beguncev, ki naj bi jih vrnili, zbežalo iz zbirnega centra v Kirkenesu (približno osem kilometrov od ruske meje) in nekateri naj bi se zatekli v lokalno cerkev. Pri tem naj bi jim pomagala tudi neimenovana norveška ženska, ki jo je policija že aretirala. Poročajo še, da je cerkev beguncem zatočišče ponudila, a prav dolgo verjetno ne bodo mogli ostati. Organizacije, ki skrbijo za begunce, tudi poročajo, da je več ljudi začelo gladovno stavkati. Skupine za človekove pravice so dejanja norveške vlade ostro obsodile in glede tega poslale posebno pismo agenciji za begunce ZN. Norveška seveda ni članica Evropske unije, a je del schengenskega dogovora, ki omogoča prost prehod prek meja.