Slovenija

Salonit Anhovo s sežigom odpadkov zastruplja bližnjo okolico in ljudi, trdijo

P.K.
23. 1. 2016, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Analize prsti v zadnjih letih, ki jih je opravil Salonit in z njimi poizvedoval, kako njihova tovarna vpliva na okolje, so bile zavajojče, je prepričano društvo Eko Anhovo.

sta
Koliko časa bo še preteklo, preden bodo odgovorni priznali svoje laži in napake, se sprašujejo v društvu.

Na svoji spletni strani je društvo Eko Anhovo in dolina Soče dodobra šokiralo, ko je objavilo svoje stališče in raziskave znotraj prizadevanj, da ugotovijo, ali so bile analize zemljin res v mejah normale in ni razlogov za strah ali pa grozljive, kar domačini že ves čas sumijo.

Eko Anhovo
Bogomir Bavdaž, predsednik društva Eko Anhovo: "Zaradi škodljivih vplivov Salonita ljudje hudo zbolevajo in umirajo."

Društvo Eko Anhovo, ki je bilo ustanovljeno z namenom izboljšanja bivalnih pogojev na območju tovarne Salonit Anhovo, je na svoji spletni strani zapisalo, da v poročilih Salonitovih analiz prsti iz leta 2009 in leta 2011 ni ugotovljeno nič dobrega, čeprav so v Salonitu trdili drugače.

SLABI IZGOVORI

»Rezultati analiz so katastrofalni, saj dokazujejo, da je območje v širši okolici cementarne močno onesnaženo,« so sporočili iz društva in dodali, daso v podjetju še pred kratkim ob javni predstavitvi rezultatov analize zemljin z Gorenjega Polja za preseganje koncentracij niklja in kobalta okrivili kar naravno sestavo tal. Analize je v tem primeru Salonitu Anhovo pomagal s svojimi raziskavami podkrepiti še Kemijski inštitut. Menda je tudi ta potrdil to, kar je ves čas poudarjal Salonit, da so izmerjene vrednosti odraz značilnosti geološkega zaledja in da cementarna in sežigalnica na okolje nimata posebnega vpliva.

Grozljive posledice – Ali so v Salonitu Anhovo res dolga leta prikrivali katastrofalne rezultate analiz vpliva cementarne in sežigalnice na okolje in ljudi?

Po besedah društva Eko Anhovo naj to ne bi držalo. Našli so dokumente – rezultate analiz, ki so jih v Salonitu večlet prikrivali javnosti in ki dokazujejo ravno nasprotno. »V Morskem, ki leži v območju največjega onesnaženja, je koncentracija niklja presegla opozorilno vrednost, mejno pa koncentracije kobalta, bakra, svinca in živega srebra. Te težke kovine so tipične emisije iz cementarn, ki sežigajo odpadke in jasno dokazujejo, da Salonit s sežigom odpadkov zastruplja bližnjo okolico in ljudi, ki tu živimo,« so razkrili šokantno resnico.

DAVEK SO HUDE BOLEZNI

Ali kot je strnil Bogomir Bavdaž, predsednik društva: »Če so rezultati dobri, se jih razširi v javnost, sicer ne.« Dodal je, da so dokaz zastrupljanja hude diagnoze in smrti. »Vsaj tri direktorje Salonita so zaradi škodljivih posledic onesnaževanja pokopali zelo hitro, stari so bili samo okoli 45 let. Trenutno se na Golniku zaradi grozljivega vpliva podjetja Salonit Anhovo na človeka zdravijo štirje ljudje, lani so štirje zaradi tega umrli. Pojavljajo se tudi tumorji v glavah in levkemija,« je razložil.

Tiste, ki se borijo za boljše življenje na področju Salonita, precej bega še to, da so z rezultati teh analiz seznanili tudi občinske predstavnike. »To je zares šokantnoinpotrjuje dvome, da je bil župan Kanala ob Soči, Andrej Maffi, že leta 2010 seznanjen s katastrofalnim stanjem okolja v okolici cementarne. Kljub temu je novembra 2014 brez javne razprave podal soglasje Salonitu za gradnjo novih naprav za sežig 3D-odpadkov, med katerimi bodo tudi komunalni,« so še povedali v društvu Eko Anhovo. Sprašujejo se, koliko nedolžnih življenj bo še treba izgubiti, da bodo odgovorni priznalisvoje laži in napake.