Slovenija

Finančna pomoč za tržiške delavce Peka

Sašo Avramovič
29. 1. 2016, 06.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tržiški svetniki so na dopisni seji, v sredo zvečer, sklenili, da bo občina 84 tržiškim delavcem Peka priskrbela po 250 evrov takojšnje finančne pomoči.

M24/Arsen Perić
Zadnjo plačo so delavci Peka prejeli novembra.

Številni delavci Peka, ki že tri mesece niso dobili plač, v teh dneh pa so zaradi stečaja podjetja izgubili zaposlitev, so se znašli v hudi socialni stiski. Zadnjo plačo so prejeli novembra, po prejemu odpovedi pogodb o zaposlitvi pa se zdaj prijavljajo na zavod za zaposlovanje, vendar postopki za pridobitev denarnih sredstev na zavodu trajajo približno mesec in pol.Vloge za dodelitev socialnih pomoči, ki bodo v nadaljevanju vložene na Center za socialno delo Tržič, pa naj bi bile zaključene v treh mesecih.

156 delavcev tržiške tovarne obutve Peko je ob stečaju podjetja izgubilo delo.

Pomoč bo hitrejša in učinkovitejša

Ker se župan Borut Sajovic zaveda, da bo trajalo precej časa, preden bo prišla pomoč državnih ustanov do njih, je občinskim svetnikom predlagal odobritev posebne finančne pomoči, ki bo hitrejša in učinkovitejša. Kot so na seji sklenili svetniki, bo občina 84 občanom Tržiča, ki so med 156 delavci Peka, ki so ob stečaju izgubili delo, namenila enkratni znesek v višini 250 evrov. Sredstva v skupnem znesku 21.000 evrov je občina že včeraj nakazala na račun območne enote Rdečega križa, ki bo po prejemu potrebnih podatkov s strani predstavnikov delavcev sredstva v čim krajšem času predala tistim, ki jih potrebujejo, je povedal tržiški župan.

Prireditev Šuštarska nedelja ostaja

Kljub nesrečni usodi tovarne Peko pa so nam v Turističnem društvu Tržič zagotovili, da bodo nadaljevali organizacijo prireditve Šuštarska nedelja, letos že 49. po vrsti. »Peko je veliko pripomogel k razvoju tega sejma, vendar so na naših ulicah še vedno prisotni tudi ostali veliki predstavniki obutvene industrije v Sloveniji, da o posameznih čevljarskih mojstrih ne govorimo,« so dodali.