Slovenija

Obstaja še en škandalozni posnetek?

Simon Rosc
28. 1. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Posnetek pogovora Karla Erjavca je prerasel v pravo afero, ki je na plan potegnila še nekatere druge fiaske zunanjega ministra. A večni minister še vedno vztraja, da je vse v najlepšem redu, čeprav se je nevede znašel v brezizhodni situaciji.

STA
Zunanji minister Karl Erjavec se je z nasprotujočimi si izjavami nevede spravil v brezizhodni položaj.

Z objavo posnetka našega zunanjega ministra se je po državi sprožila polemika o primernosti Erjavčevih izjav, ki zadevajo sedanjega premierja Mira Cerarja. Erjavec sicer po lastnih izjavah še vedno stoji za svojimi besedami, torej še vedno verjame, da je Miro Cerar zgodba za eno leto. A prav polemike okoli objavljenega posnetka so na dan izvabile tudi nove debate glede naših ugotovitev o Erjavčevem vikendu v hrvaškem Karigadorju, ki smo jih objavili nekaj dni pred prisluhi. Naleteli smo namreč na izjave ministra iz leta 2007, v katerih je novinarki Jutarnjega lista dejal, da že od otroštva letuje v Karigadorju in še danes prihaja v vikend, ki so ga kupili njegovi starši. Spomnimo, da je pred tedni javnosti povedal drugačno zgodbo in jo pozneje tudi podkrepil z dokumenti, da je lastnica vikenda njegova žena.

ERJAVEC PROTI NOVINARKI

V torek so po večini televizijskih medijev potekala soočenja, v katerih je bil govor tako o posnetkih kot o Erjavčevem vikendu na hrvaški obali. V svojem zagovoru je minister večkrat poudaril, da so bile v intervjuju v hrvaškem Jutarnjem listu navedene neresnice in da ni bil nikoli avtoriziran. Včeraj smo se še enkrat obrnili na novinarko Silvano Fable, ki je z Erjavcem, ki je bil takrat obrambni minister, naredila sporni intervju. Fabletova nam je še enkrat zatrdila, da minister ni nikoli niti z eno potezo reagiral na intervju. »Če bi bile v njem zapisane neresnice ali laži, bi se verjetno nemudoma odzval. Osebno stojim za napisanim in si vsekakor nisem izmislila popolnoma nič,« je zapisala za Svet24.

MINISTER STISNJEN V KOT

Ker gre torej za besedo Erjavca proti besedi novinarke, ki pa ministru v dani situaciji, ko je na mizi interpelacija, izjemno škodi, nas je zanimalo, ali bo nemara vložil tožbo proti hrvaški novinarki ali pa Jutarnjemu listu, kjer je bil intervju objavljen. Ne nazadnje bi bilo v primeru, da gre res za neresnice, in glede na škodo, ki jo intervju povzroča ugledu ministra, to tudi pričakovati. S tem vprašanjem smo se prek PR-službe ministrstva obrnili na Erjavca, od koder pa so nam sporočili, da minister na zastavljena vprašanja ne bo odgovoril. Minister se je s to situacijo namreč spravil v šah mat pozicijo. Namreč, če bi slovenski zunanji minister tožil hrvaški medij, bi to lahko vzniknilo v nov mednarodni škandal, kar še posebej ni dobro v situaciji reševanja mejnega vprašanja z našo južno sosedo, če tega ne stori, pa se samo po sebi postavlja vprašanje, ali je vse zapisano povsem resnično.

OBSTAJA ŠE KAKŠEN POSNETEK?

In če se še nekoliko vrnemo na posnetek pogovora, ki smo ga objavili ... Tudi tam so se pojavile različne izjave ministra Erjavca. Najprej je dejal, da so posnetki nastali na kosilu, na katerem je bilo prisotnih dvajset ljudi, nato je sledila razlaga, da je posnetek nastal v pisarni na Planet TV. In glede na prvotno trditev lahko sklepamo, da metanje nespodobnih besed in izrazov o premierju Miru Cerarju za Karla Erjavca ni bilo ne prvič ne zadnjič. Upravičeno se lahko vprašamo tudi, ali morda obstaja še kakšen posnetek in kaj bi razkril šele tisti.