Slovenija

Krajani so ostro proti bazni postaji

Joži Sinur
19. 11. 2015, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Krtini pri Šentlovrencu je prejšnji teden završalo, krajani so na nogah. Dobrih 100 metrov iz vasi naj bi namreč postavili razvpito bazno postajo, o čemer jih niso obvestili.

J. S.
Krajani Krtine in okoliških vasi so odločeni, da postavitve bazne postaje ne bodo dovolili, kmalu naj bi se sestali tudi z županom.

Še več, bazno postajo naj bi postavili tik ob meji z zasebnim zemljiščem, prek katerega lahko do nadomestne lokacije tudi dostopajo, a lastnika za služnost ni zaprosil nihče. Odločeni so, da gradnje v nobenem primeru ne bodo dovolili.

SPORNA »ZAHVALA«

Gradnja je bila sprva predvidena v bližnjem Šentlovrencu, a so se njeni postavitvi tam lani odločno uprli, trebanjska občina pa je obljubila razmislek o nadomestnih lokacijah. »Podprli smo prizadevanja Šentlovrenčanov, vendar smo v zahvalo bazno postajo dobili mi,« razočarani pripovedujejo krajani Krtine.

Krtinčani so sicer septembra lani po naključju, na facebooku, opazili, da so v javni razpravi štirje predlogi za nadomestne lokacije, ena le lučaj od njihove vasi. Zato so občino seznanili, da se večina krajanov naselij Krtina, Mali Videm in Kukenberk s tem absolutno ne strinja, a odgovora nikoli niso prejeli.

NA TERENU ŽE MERIJO

Medtem se je le dan pred zaključkom javne razprave, ki je trajala vsega dva dni, na izredni seji sestal trebanjski občinski svet in med drugim sklenil, da zahteva umestitev baznih postaj najmanj 300 metrov od stalno naseljenih objektov.

Vse do prejšnjega tedna o projektu ni bilo več slišati, dan pred martinovim pa so opazili delavce, ki so prišli opravit meritve. Izbrana lokacija meji na zasebno zemljišče Maksimiljana Vavtarja, dostop do nje pa je mogoč le prek njegovega zemljišča, tudi ograjo, ki bi varovala stolp, naj bi postavili kar na meji. »Nihče me z deli ni seznanil, nihče tudi nima služnosti,« razlaga Vavtar, odločen, da služnosti ne bo podelil, zato je svoje zemljišče ustrezno zavaroval.

GREDO DO KONCA

Krajani Krtine so se skupaj s sosednjimi vasmi Kukenberk, Mali Videm, Žabjek in Mala Loka povezali v civilno iniciativo ter zbrali več kot sto podpisov, ki so jih že predali trebanjskemu županu. Kot pojasnjuje predstavnik CI Alojz Rajnar, postavitvi bazne postaje odločno nasprotujejo, saj za njeno gradnjo in vzdrževanje ni dostopa, hkrati pa bi onemogočila obdelavo sosednjih zemljišč in motila kulturno krajino. »Pripravljeni smo uporabiti vsa sredstva, da gradnje ne bo,« še napoveduje.

Župan Alojzij Kastelic pravi, da zapletov s pridobivanjem služnosti ne more komentirati, to bo reševal investitor. Izrazil je tudi prepričanje, da je lokacija ustrezna, saj je od hiš oddaljena podobno kot v Velikem Gabru, na Veliki Loki in v Trebnjem, a se bo prihodnjo sredo kljub temu vnovič sestal s krajani.