Črna kronika

Po letih trpinčenja jo je umoril

Petra Rupnik
19. 11. 2015, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko se je minuli ponedeljek v srbskem Varavinu zgodila huda družinska tragedija, na dan prihaja vse več grozljivih podrobnosti. 61-letni Nebojša Šavlović je leta trpinčil svojo ženo Milico (60), usodnega dne pa ji je na družinskem praznovanju prerezal vrat.

Facebook
Umorjena Milica Šavlović

Nebojša je z mesarskim nožem svoji ženi prerezal vrat in nesrečna Milica je izkrvavela še pred prihodom reševalcev. Tako se je na krut in krvav način končala dolgoletna zgodba družinskega nasilja. Očeta je pred dvema letoma zaradi izživljanja nad mamo njuna hčerka Olivera prijavila na center za socialno delo, ki je primer preučil in zadevo predal policiji. Slednja do včeraj za srbske medije ni pojasnila, kako in če sploh so v tem primeru ukrepali.

NIHČE NI STORIL NIČ

Sorodniki družine v teh dneh pripovedujejo šokantne podrobnosti iz zakona med pokojno Milico in njenim morilcem. Nebojša naj bi imel v mlajših letih navado, da je na družinska praznovanja vedno pripeljal tudi ljubico in potem zahteval, da so vsi trije, on, Milica in ljubica spali skupaj v isti postelji. Milico je večkrat čakal tudi pred njeno službo in jo pred sodelavci tudi pretepal. Prisilil jo je, da se je oblekla v vojaška oblačila in tekla do ljubičine hiše, kjer je morala preveriti, ali je njen mož doma. Čeprav so zdaj vsi spregovorili in sodelujejo s policijo pri preiskavi dogodka, pa je grozljivo, da so vsa ta leta vsi vedeli, kaj se dogaja, a so o tem molčali in niso ukrepali.

Facebook
Nebojša Šavlović

USODNI DAN

Miloš Matić, Miličin brat, je bil v sobi, ko je Nebojša umoril nesrečno ženo. »Ravno smo rezali kolač, ko je Nebojša stopil v sobo. Milica je vstala od mize in se namenila proti kuhinji, on pa je stopil do nje, izvlekel nož, ki ga je imel za pasom in jo napadel. Vrgel sem se nanj, ga odvlekel na dvorišče in tam zadržal, dokler ni prišla policija,« pripoveduje Miloš in doda srhljivo dejstvo, »mislim, da je nekaj slutila, saj je le nekaj minut pred tem rekla, da ji je vseeno, tudi če jo Nebojša ubije, saj so vsi njeni dragi zbrani okrog nje.« Srhljivo je tudi to, da je Nebojša zločin očitno načrtoval. Preden je namreč krenil na svoj morilski pohod, si je doma pripravil oblačila za v zapor.

SINOVA IN MATERINA IZPOVED

Tudi Oliver, sin pokojne Milice in nasilnega Nebojše, je za srbske medije pojasnil, da je nasilje v družini trajalo več desetletij. »Moj oče je že 45 let alkoholik. Pije od jutra pa vse do popoldneva. Vedno je bil agresiven. Od doma sem odšel pred 20 leti, saj ga nisem več mogel gledati pijanega. Zadnji dve leti pa sploh nisva govorila, odkar je mamo in sestro sredi zime vrgel iz hiše in so kar štiri dni morale bivati pri sosedih,« je povedal. Pokojna Milica pa je skoraj tik pred smrtjo napisala svojo pretresljivo izpoved, ki jo je naslovila Knjiga kesanja in v kateri je opisala nasilje, ki ga je morala trpeti. Njen zapis je našla hči in ga predala javnosti, saj je Milica v zapisu poudarila, da ga je posvetila vsem ženskam, ki trpijo družinsko nasilje. » Bila sem mlada in lepa, a me je življenje zapeljalo, kot da sem slepa. Na prvi pogled sem se zaljubila v človeka, ki ga niti ena ženska ne bi mogla prenašati,« se začne Miličin poslednji zapis.