Svet

Volkswagen mora v ZDA predati načrt predelave dizelskih motorjev

STA
19. 11. 2015, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen mora do petka ameriškim regulatorjem predati poročilo o tem, kako bo ustrezno predelal vse modele avtomobilov na dizelski pogon, ki so v ZDA s pomočjo posebnega računalniškega programa kršili zakonodajo o čistem zraku.

flickr

Volkswagen je v začetku septembra priznal, da so imeli modeli avtomobilov na dizelski pogon v ZDA vgrajen računalniški program, ki je na uradnih testih izpuhov pokazal manjše izpuste škodljivih snovi v ozračje, kot so bili dejanski, ko so avtomobili vozili po cestah.

Škandal se je iz ZDA nato razširil po vsem svetu in Volkswagen mora sedaj predelati 11 milijonov avtomobilov, večinoma v Evropi. Ameriški regulatorji so podjetju dali čas do petka, da jim predloži načrt odprave nepravilnosti v ZDA.

Predstavniki zvezne Agencije za zaščito okolja (EPA) in kalifornijskega odbora za zračne vire se bodo danes in v petek sestali s predstavniki podjetja in pregledali načrt ter predlagane rešitve.

Američani od podjetja prav tako zahtevajo, da pokaže resen namen identifikacije in kaznovanja posameznikov, ki so odgovorni za računalniški program, s katerim so opremili 500.000 vozil na ameriškem trgu.

V petek se bo na sedežu podjetja v nemškem Wolfsburgu sestal nadzorni odbor družbe, ki bo razpravljal tudi o varčevalnih ukrepih v prihodnje zaradi milijardnih stroškov za predelave avtomobilov in za številne kazni, ki se mu obetajo. V ZDA se bodo temu pridružile še tožbe posameznikov.

Volkswagen je že v sredo sporočil, da bodo ameriški lastniki prizadetih avtomobilov, ki so se prijavili za uvodni program odprave posledic, dobili 500 dolarjev gotovine in 500 dolarjev za potrebna popravila. Ponujeni program, ki bo stal 120 milijonov dolarjev, je sprejelo le 120.000 lastnikov avtomobilov.