Slovenija

Bo odločitev Slovenije v aferi Volkswagen zamajala naše gospodarstvo?

STA
23. 10. 2015, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z afero Volkswagen in proučujejo možnosti slovenskih potrošnikov glede odprave negativnih posledic zaradi ravnanja Volkswagna, so zapisali v sporočilu za javnost.

osebni arhiv bralca

Kot so pojasnili na ministrstvu, se zavedajo "pomena avtomobilske industrije za slovensko gospodarstvo, po drugi strani pa je naša naloga tudi skrb za varstvo potrošnikov, ki bi bili lahko v tem primeru oškodovani".

Zahtevajo uradne podatke
Ministrstvo zato izvaja številne aktivnosti, ki bi potrošnikom olajšale postopek, a je bistveno, da o zadevi najprej zberejo vse uradne in preverljive informacije. Zato so generalnega uvoznika in zastopnika za vozila Volkswagnove skupine pozvali, naj predloži uradne podatke o številu spornih vozil, časovnem okviru odpravljanja napak ter načinu odprave napak.

"Podjetje smo tudi pozvali, da naj morebitne spore rešuje v okviru dobre poslovne prakse sporazumno v korist oškodovanih potrošnikov," so še zapisali na ministrstvu.

Poleg omenjenih dejavnosti je ministrstvo sklicalo tudi sestanek pristojnih organov, ker kršitve glede standardov in homologacije sodijo v pristojnost ministrstva za infrastrukturo. Podprli so še prizadevanja za spremembe predpisov na evropski ravni, da bi zagotovili realne podatke o emisijah izpušnih plinov.

Ne zamudite!
Potrošnike, ki bi se odločili uveljavljati pravice zaradi nespoštovanja pogodbeno dogovorjenih lastnosti, opozarjajo, da morajo neskladnosti na vozilu prijaviti pri prodajalcu v roku dveh mesecev od odkritja neskladnosti, če od nakupa še nista minili dve leti.

Volkswagen je na nekatere dizelske motorje avtomobilov v želji po boljših rezultatih namestil programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi. Po svetu so sporni program namestili v 11 milijonov vozil.