Svet

Premier bo iz leteče cisterne dobil lastno letalo

STA
19. 11. 2015, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Britanski premier David Cameron bo za svoja daljša službena potovanja vendarle dobil vladno letalo. A to bo precej skromno. Za 14 milijonov bodo predelali airbus A330, ki ga britanska vojska trenutno uporablja kot letečo cisterno za gorivo.

Zajem zaslonske slike

Letalo bodo vladni predstavniki lahko uporabljali le na dolgih poletih, sicer pa ga bo še vedno uporabljalo kraljevo letalstvo. Letalo naj bi lahko uporabljali tudi člani kraljeve družine.

Vlada v Londonu meni, da bo tovrstna rešitev na dolgi rok cenejša, kot če bi vztrajali pri sedanji ureditvi, ko mora premier za daljše polete najemati čarterska letala od komercialnih družb. Poudarjajo tudi, da nikakor ne bo šlo za kako luksuzno ureditev letala, kot je na primer "Air Force One", ki ga uporablja ameriški predsednik.

Kot poroča britanski Times, Cameronov reaktivec ne bo imel niti ene postelje. Na njem bo 100 sedežev, kakršni so sicer v ekonomskem razredu, le 60 naj bi jih bilo urejenih po standardih za poslovni razred.

Airbus A330 je širokotrupno dvomotorno reaktivno potniško letalo. Leti lahko do 13.400 km daleč, pelje pa največ 440 potnikov ali 70 ton tovora, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.