Slovenija

Nepravilnosti, šikaniranja in mobing

Gabrijel Toplak
19. 11. 2015, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podravnateljici naj bi bili iz krivdnih razlogov v postopku redne odpovedi delovnega razmerja, saj naj bi tamkajšnja ravnateljica Božena Bratuž našla kose kruha v košu za biološke odpadke. Slednja se brani, da noben inšpekcijski nadzor ni ugotovil nobene kršitve, gre pa za žaljive in sovražne prijave.

sta
Ravnateljica ptujskega vrtca Božena Bratuž

»Četudi imajo nepravilnosti, šikaniranja in mobing s strani ravnateljice Vrtca Ptuj precej dolgo zgodovino, so vrhunec dosegli šele pred kratkim. Takrat je šlo čez vse meje. Podravnateljici sta namreč v tem ptujskem vrtcu v postopku redne odpovedi delovnega razmerja, in to iz krivdnih razlogov. Konec oktobra sta prejeli tudi pisno obdolžitev pred izrekom prenehanja pogodbe o zaposlitvi in vabilo na zagovor. Vzrok pa so bili, precej smešno, kosi kruha v košu za biološke odpadke,« je bilo med drugim zapisano v anonimnem pismu, ki smo ga prejeli v uredništvu časopisa Svet24.

V VLOGI ČISTILKE?

Ravnateljica naj bi v želji, da se podravnateljici odpusti, je še pisalo, sama praznila koše in iskala razloge za odpustitev. V njih je našla le nekaj rezin kruha in to uporabila za izgon podravnateljic. »Čeprav je vsem jasno, da gre za farso, sta uslužbenki prejeli odločbo o prenehanju delovnega razmerja. Mobing je torej prešel na povsem novo raven. S tem pa se je za zdaj zaključila dolgotrajna saga z ravnateljičinim mobingom, šikaniranjem in javnim blatenjem zaposlenih, kar nenazadnje preučujejo pristojne institucije,« še navaja pisec. Pa tudi, da se je ravnateljičino nesprejemljivo vedenje v zadnjih letih samo stopnjevalo in doseglo vrhunec z grožnjami ob dogodku v kuhinji vrtca ter javnim blatenjem omenjenih podravnateljic pred vzgojiteljskim zborom. Vrtec pa naj bi za javni denar zastopal odvetnik po naročilu ravnateljice.

ANONIMNEŽI SO STRAHOPETCI

Sicer ostre očitke sem preveril pri ravnateljici Vrtca Ptuj Boženi Bratuž, ki je prepričana, da takšna anonimna pisma zanjo nimajo posebne vrednosti, ker jih nikoli ne pišejo pokončni in iskreni ljudje. »Žal mi je, da se moram braniti javno, in to že nekaj let, pred žaljivimi in s sovraštvom prepojenimi prijavami strahopetnih ljudi, ki se ne upajo podpisati pod svoj izdelek. Posledice niso le številni nadzori, inšpekcijski pregledi in celo preiskave policije, pač pa dogajanje močno vpliva na odnose v vrtcu, ki ga vodim. A noben inšpekcijski nadzor ni ugotovil nobene kršitve,« poudarja Bratuževa, ki ima vsebino tokratne anonimke za izmišljeno. »Zoper pomočnici ni uveden postopek odpovedi delovnega razmerja, temveč disciplinski postopek za ugotavljanje resničnosti navedb v povezavi z dogodkom slabega odnosa do hrane in očitki o mobingu, ki sta ga po navedbah ene od zaposlenih v vrtcu nad njo izvajali pomočnici. Kruh, ki ga mečeta v smeti, ni edini razlog, čeprav me metanje užitne hrane v koš moti kot človeka in kot predstojnico ustanove, ki vzgaja najmlajše generacije,« je zaključila ravnateljica.

Gabrijel Toplak
Uprava vrtca Ptuj

UKREPALI Z OPOZORILOM

Iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da  za nadzor ni pristojen republiški inšpektorat za šolstvo in šport z vidika svojih pristojnosti v zadevi domnevnega šikaniranja in mobinga, temveč republiški inšpektorat za delo. Branka Knafelc iz tega inšpektorata pa pojasnjuje, da so pri delodajalcu Vrtec Ptuj opravili nadzor iz svoje pristojnosti in na podlagi ugotovitev ukrepali z opozorilom po zakonu o prekrških. Poleg tega je omenjeni inšpektorat zaposlene seznanil z dodatnimi možnostmi uveljavljanja njihovih pravic.

VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

Tudi Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je bil v odgovoru precej skop. Odgovoril je le, da po zakonu o organiziranosti in delu v policiji ta obvešča javnost o zadevah s svojega delovnega področja, če s tem ne škodi svojemu delu ali upravičenim koristim drugih. »Na vprašanje, ki se nanaša na konkretno osebo, zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti,« je zapisal Šadl.