Zanimivosti

Črne mačke prinašajo ...

Tilen Pajek
19. 11. 2015, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prepričanje, da črne mačke prinašajo nesrečo, je skrb vzbujajoče. Letno namreč pobijejo do 30.000 nedolžnih muc. Zdaj je čas, da to prepričanje spremenimo in jih sprejmemo.

www.pesmojprijatelj.si
Črna mačka

Mačke črna barva skozi čas in še dandanes, na poseben način zaznamuje. Mnogi so namreč prepričani, da prinašajo nesrečo, uporabljali naj bi jih tudi za razne satanistične rituale. Skrb vzbujajoč je podatek društva za zaščito živali Aidaa (Associazione italiana difesa animali e ambiente), da naj bi samo za noč čarovnic v Italiji pobili kar 3.000 mačk.

V ZNAK SPOŠTOVANJA NJIM POSVEČEN DAN

Ravno zaradi vseh predpisanih negativnih lastnosti smo 17. novembra praznovali Dan črnih mačk, zato da bi javnost pozabila na vse te pripisane neresnične značilnosti in bi nedolžne živali začeli spoštovati. Društvo Aidaa je na Apeninskem polotoku na ta poseben dan pripravilo mnogo aktivnosti in izobraževalna srečanja. Gre za že deseto obletnico, ki jo posebej zaznamuje dramatična statistika - letno je pobitih do 30.000 črnih mačk. Lorenzo Croce, predsednik društva in pobudnik dneva črnih mačk, je ob tej priložnosti povedal: »Skrbniki črnih mačk so na ta poseben dan ob 22. uri v svojih stanovanjih simbolično prižgali luči in tako pokazali podporo črnim mucam, ki se jih muči in brezpredmetno pobija. Prižgimo luč, naj stopijo iz teme in jim pokažimo spoštovanje.«

TUDI V SLOVENIJI NEZAŽELENE

Tudi pri nas številna društva opozarjajo, da so po njihovih izkušnjah črne mačke težje oddane kot tiste drugih barv. Številni zaščitniki pravic živali zato večkrat poudarijo slogan: »Črna mačka pred tabo prečka pot samo zato, ker se nekam odpravlja, ne pa ker prinaša nesrečo!« Da je njihova značilna barva lahko tudi zaželena, pa dokazuje pozitivna zgodba, ko so obmejni policisti v Sečovljah posvojili ravno črno Šengi.