Slovenija

Na Kaninu hitijo, da bi ugnali zimo in sneg

Polona Krušec
19. 11. 2015, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bančna garancija in napovedan prvi sneg predstavljata največji "grožnji" sanaciji smučišča Kanin. Medtem ko bo prva težava menda rešena, zna vreme zagosti že ta vikend. Kako bi bela odeja lahko ovirala delo?

Kaskader d.o.o.
Prva dva stebra sta že rekonstruirana.

Minuli teden je kazalo, da bi lahko bila pridobitev bančne garancije za denar, s katerim se obnavlja Kanin, težava, kar bi lahko oviralo hitrost poteka sanacije. Garancije po podpisani pogodbi med ministrstvom za gospodarstvo in Občino Bovec za pridobitev 5,6 milijona evrov evropskih in državnih sredstev sicer niso bile vprašljive, težava je le počasnost bank pri odobritvi le-teh.

Garancija da ali ne

Kot pove tiskovni predstavnik Občine Bovec Milan Štulc, jim prva banka ni odobrila garancije, na drugi banki, Unicredit, pa je postopek stekel in bi moral biti uspešno "pod streho" že na današnji dan, kar je za občino in domačine dobra novica.

Problem v primeru, da bi se pridobitev garancije zavlekla, bi bila dobava materiala s strani proizvajalca osnovne opreme, družbe Poma iz Francije. Zanjo morajo zagotoviti bančno garancijo, za katero pa so se postopki izkazali za dolgotrajne. Vseeno so v Bovcu upali, da se bo našla neka rešitev, kajti brez nadomestnih delov osnovni remont ne bi bil mogoč; nastopila bi časovna zagata.

Kaj pa vreme

Na pomoč je priskočila država, napela sile, da se je zgodba z garancijo uspešno odvila in da prihaja ves potreben material za nadaljevanje del. Bi pa lahko drugo večjo težavo povzročil sneg, napovedan za soboto in nedeljo.

A kot pojasni Milan Štulc, jih tudi ta ne bo preveč motil oziroma, četudi pride, bodo vsaj znali delati skupaj z njim. »Glede na to, da je sneženje napovedano bolj za Notranjsko, nas ta vremenska napoved ne skrbi tako zelo. Delavci sicer lahko delajo in znajo delati tudi v takih razmerah. Še največ težav, če bo sneg, bo zaradi težke ali onemogočene vožnje s tovornjaki in buldožerji,« pojasni.

Kdaj bi zaključili

Doda, da zelo hitijo in prav zato izkoriščajo lepo vreme, ki omogoča gladek potek del. Rok dokončanja sanacije se zaradi bančne garancije in morebitnega slabšega vremena lahko malo odmika, a ne pomembno. »Naš cilj je še vedno, da je smučišče do konca leta sanirano,« pove Štulc.

Kdo bo upravljal smučišče

Na bovški občini se še niso dokončno odločili, kdo bo smučišče upravljal. »V letošnjem letu bomo rešitev iskali z nekim direktnim odnosom z upravljavcem. Še vedno pa se pogovarjamo s PG Management iz Andore, kajti tako proizvajalec opreme in zakonodaja kot tudi inšpektorji zahtevajo kredibilnega upravljavca, in tako pač iščemo možnosti znotraj tega, kar je pač dano v tem trenutku," glede upravljanja smučišča pove predsednik komisije Občine Bovec za Kanin Danijel Krivec.