Svet

V požaru jih je umrlo najmanj 57

STA
19. 11. 2015, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število žrtev požara v nočnem klubu v Bukarešti, zaradi katerega je odstopila romunska vlada, se je povzpelo na 57. Poškodbam je danes podlegla 37-letna ženska.

Reuters

Zadnja žrtev je več kot dva tedna po tragediji umrla v bolnišnici v Bukarešti. V bolnišnicah se zdravi še 44 ljudi, od tega jih je okoli deset v kritičnem stanju. Več deset poškodovancev so prepeljali na zdravljenje v tujino.

Nočni klub Colectiv je bil 30. oktobra poln obiskovalcev rockovskega koncerta, ko se je začel ognjemet, ki je sprožil požar in paniko. 26 ljudi je umrlo na prizorišču, še 200 pa jih je utrpelo poškodbe.

Reuters

Prvi izsledki preiskave so pokazali številne pomanjkljivosti pri varnostnih ukrepih v nočnem klubu. Med drugim so bila odprta ena sama vrata, klub nima zasilnih izhodov, za zvočno izolacijo pa so uporabili vnetljive materiale. Tri lastnike kluba so pridržali zaradi suma nenaklepnega uboja.

Tragedija je sprožila množične protivladne proteste, zaradi katerih je odstopil premier Victor Ponta, ki je bil že tako pod velikim pritiskom zaradi očitkov o utaji davkov in pranju denarja. Na položaju ga je nasledil nekdanji evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos.