Črna kronika

Detektiv na zatožni klopi

robert marin
19. 11. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Upokojeni policisti in detektiv Franc Strle se je na zatožni klopi znašel, ker naj bi po »ropu stoletja« neutemeljeno kritiziral delo kriminalistov.

Svet24
Upokojeni detektiv Franc Strle

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je bil včeraj na sporedu predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se v zameno za priznanje krivde s tožilstvom pogodijo za nekoliko milejšo kazen.

Tožilka je Strletu za priznanje očitkov po obtožbi ponudila denarno kazen, Strle pa ji je odvrnil: »Priznam le, da sem to rekel, ni pa to kaznivo dejanje, zaradi katerega sem preganjan.« Obdolženi je sicer po praznjenju sefov banke SKB v središču Ljubljane v noči na 1. november 2005 (dogodek bo v anale prišel kot »rop stoletja«) za razne medije kritiziral postopke odgovornih v banki, varnostni službi in policiji. S svojimi izjavami pa je najbolj prizadel svoje nekdanje kolege, policiste, ki so ga za komentarje, objavljene v prispevku z naslovom Policija z glavo v pesku v tedniku Nedeljski dnevnik aprila 2012 kazensko ovadili za žaljivo obdolžitev na podlagi 160. člena kazenskega zakonika.

Pregon po ovadbi prevzeli tožilci

Oseba, ki o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, je po tem členu kaznovana z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če pa je takšno dejanje storjeno v tisku, na radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja, na spletnih straneh ali na javnem shodu, je predpisana denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Kazenski zakonik v 168. členu še določa, da če so dejanja storjena proti državnemu, občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu, se pregon začne na predlog. Tako je pregon na podlagi kazenske ovadbe prevzelo pristojno državno tožilstvo.

Policija želi zgolj opravičilo

Policija premoženjskopravnega zahtevka v postopku zoper Strleta ne uveljavlja, želi le, da se nekdanji detektiv za izrečene besede opraviči v sredstvih javnega obveščanja. Obdolženi je pod določenimi pogoji, in sicer, da se tudi policija opraviči za javne kritike na njegov račun, to pripravljen storiti, zato je sodnik Boris Gabrijel Hrovat predobravnavni narok preložil za slab mesec; nadaljeval se bo 14. decembra. Strle bi se sicer o krivdi moral izjasniti že pred meseci, a so ga sodni vročevalci dvakrat iskali zaman. Ko pa je sodišče zanj odredilo prisilno privedbo, se je nekdanji detektiv, v preteklosti že obsojen zaradi samovoljnosti, nenadoma pojavil na sodišču in osebno dvignil vabilo za včerajšnji narok.

»Rop stoletja«

Spomnimo. Roparji so kritičnega večera onesposobili varnostnike banke in debelih sedem ur nemoteno praznili sefe. Poleg razdejanja so policisti na kraju zločina našli DNK enega od storilcev – in pri tem je več let ostalo, zato so o podvigu začele krožiti številne legende. Vlomili naj bi preganjalci Mitje Ribičiča, ker naj bi v sefih hranili svoje dokumente, govorilo se je o Janševih trgovcih z orožjem, pa o raznih mafijah, vohunih. Osem let po dogodku sta na zatožno klop sedla Sašo Nose in Dejan Vidmar, ki za podvig trenutno prestajata večletni zaporni kazni, medtem ko njunega pajdaša Radomirja Cvijanovića še vedno iščejo.